Прем'єр Молдови вперше особисто зустрівся з лідером Придністров'я

18 листопада 22:38

Приводом для історичної зустрічі стало відкриття мосту, що з'єднує конфліктуючі сторони.

 

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп і глава невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський 18 листопада офіційно відкрили для руху транспорту міст через Дністер в районі сіл Гура Бикулуй і Бичок,

Спочатку планувалося, що рух по мосту почнеться 20 листопада. Однак рішення запустити рух негайно Філіп і Красносельський взяли прямо на мосту, де вони вперше зустрілися один з одним і досить довго говорили віч-на-віч, передає молдавське видання NewsMaker.

Наголошується, що Філіп і Красносельський синхронно в'їхали на міст і також одночасно вийшли назустріч один одному з автомобілів. Привітавши присутніх на середині мосту, обидва політики, які раніше не зустрічалися один з одним, спочатку поговорили про погоду.

Звертаючись до Філіпу, лідер Придністров'я висловив сподівання, що "ця дорога" відкриє шлях і до інших рішень. Молдавський прем'єр підтримав його, зазначивши, що "завжди потрібно робити кроки, які приносять користь людям".

Спеціальній церемонії відкриття не було. Більш того, як з'ясувало видання, сторони заздалегідь домовилися не оголошувати посади чиновників з двох сторін. Філіпа ніхто не оголошував як прем'єра, а Красносельського - як "президента" Придністров'я.

Міст між селами Гура Бикулуй і Бичок розташований на міжнародній трасі М14, яка є загальною частиною ІХ Пан'європейського транспортного коридору (Брест-Кишинів-Одеса).

Під час бойових дій на Дністрі у 1992 році він був підірваний. На початку 2000-х років міст відновили, але він так і не був відкритий, залишаючись свого роду символом нездатності сторін домовитися.

Питання про відкриття руху через міст останні роки незмінно значився в порядку переговорів між Кишиневом і Тирасполем.

Раніше повідомлялося, що Молдова вимагає повного і беззастережного виведення російських військ, незаконно розквартированих на території Придністров'я, заявив під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп.

"Ми підтверджуємо свою вимогу про повне і беззастережне виведення так званої Оперативної групи російських військ, яка є "спадкоємницею" 14-ї армії СРСР і яка незаконно розташована на території нашої країни", - сказав глава молдавського уряду.

Філіп звернув особливу увагу на те, що проходять на постійній основі військові навчання в регіоні за участю російських військ і військ невизнаного Придністров'я є викликом національній безпеці Молдови.