Прем'єр-міністра Британії Джонсона звинуватили у спробі чинити тиск на єдність ЄС

25 липня 21:08

Головний дипломат ЄС з Brexit Мішель Барньє написав листа європейським дипломатам про "войовничість" Джонсона

 

Новий прем'єр Британії форсує вихід країни з ЄС навіть на суперечливих умовах - це прозвучало в його першому виступі в новій ролі в парламенті і відразу ж викликало відповідну реакцію ЄС.

Головний дипломат ЄС з Brexit Мішель Барньє вважає неприйнятною вимогу нового прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона виключити з угоди про вихід так званий механізм "бекстоп". Про це йдеться в листі Барньє європейським дипломатам, повідомляє Sky News у четвер, 25 липня, передає Кореспондент.

Раніше Джонсон заявив у своєму першому на посаді прем'єра виступі в парламенті, що з угоди про Brexit необхідно виключити контраверсійній механізм "бекстоп" – тоді можливий впорядкований вихід Британії з блоку. Він покликаний запобігти поверненню жорсткої межі між Ірландією і Північною Ірландією.

У листі Барньє називає ідею Джонсона "неприйнятною", а його промову – "войовничою". Він звинуватив британського прем'єра у спробі чинити тиск на єдність ЄС.

"Варіант виходу без угоди ніколи не буде вибором ЄС, але ми всі повинні бути готові до всіх сценаріїв, – зазначив він. – Що залишається важливим з нашого боку, так це зберігати спокій, дотримуватися наших принципів і демонструвати солідарність і єдність 27 країн-членів".

"Бекстоп" є найбільш спірною частиною угоди про Brexit для британських парламентаріїв. Вони побоюються, що цей механізм відокремить Північну Ірландію від іншої частини Сполученого Королівства. Уряд Джонсона не має більшості в парламенті, тому спирається на підтримку 10 північноірландських депутатів, які жорстко виступають проти "бекстопа".

Раніше стало відомо, що Джонсон пообіцяв домовитися з ЄС по Brexit до 31 жовтня. Якщо Брюссель відмовиться піти на угоду, то Лондон покине блок без угоди.

У ЄС заявили, що можуть лише змінити Політичну декларацію про майбутні зв'язки, яка є частиною угоди.

23 липня колишній мер Лондона і ексміністр закордонних справ Борис Джонсон виграв гонку за лідерство Консервативної партії і стане наступним прем'єр-міністром Великобританії. Джонсон переміг Джеремі Ханта в гонці за те, щоб стати лідером британських консерваторів. Джонсон набрав 92153 голсов серед консерваторів, Хант вдвічі менше - 46656.

Зазначимо, Борис Джонсон є одним з головних політиків, завдяки яким Brexit взагалі став можливий. Він звинувачував Євросоюз у тому, що політика Брюсселя призвела до війни в Україні, президента Сирії Башара Асада називав "чудовиськом", а російського президента Володимира Путіна порівнював з ельфом Доббі із саги про Гаррі Поттера.

Джонсон пішов після занадто м'якої, на його думку, угоди з Євросоюзом, підготовленою його ж партією. Упродовж останніх місяців він був депутатом-задньолавочником (не обіймав посад в уряді) і нещадно критикував прем'єр-міністерку Терезу Мей.

Велика Британія залишається членом Євросоюзу до 31 жовтня, але зможе вийти раніше, якщо вже тричі відкинуту Палатою громад угоду все ж таки вдасться прийняти.

Докладніше про те, чому відставка Мей може стати ключем до виходу з кризи Brexit, читайте у матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".