Прем'єр-міністр Естонії відправив уряд у відставку

04 квiтня 19:34

Уряд Юрі Ратаса протримався при владі 863 дня.

 

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас в четвер, 4 квітня, на першому засіданні парламенту нового скликання оголосив про відставку свого уряду. Відповідно до закону, міністри продовжать свою діяльність до тих пір, поки не буде сформований новий кабінет міністрів. Про це повідомляють ЗМІ Естонії.

Уряд Юрі Ратаса почав роботу 23 листопада 2016 року і перебував при владі 863 дні. В кінці 2018 року Ратас, підбиваючи підсумки діяльності свого кабінету міністрів за останні два роки, зазначив, що всі рішення, прийняті за цей час, приймалися з урахуванням інтересів розвитку всієї Естонії.

В даний час тривають переговори про нову коаліцію, яку можуть сформувати Центристська партія, EKRE і Isamaa.

Згідно естонської конституції, протягом двох тижнів з моменту відставки уряду президент повинен призначити кандидата в прем'єр-міністри, якому доручає сформувати новий кабінет. Протягом 14 днів з цього моменту кандидат в прем'єри повинен виступити перед Рійгікогу з доповіддю про основні принципи формування нового уряду. Після цього члени Рійгікогу відкритим голосуванням простою більшістю голосів повинні вирішити питання про надання кандидату повноважень на формування нового уряду.

Нагадаємо, вибори в парламент Естонії - Рійгікогу - виграла Партія реформ, яка отримала 34 місця. Центристська партія отримала 26 мандатів, Консервативна народна партія (EKRE) - 19, партія Isamaa ("Вітчизна") - 12 і Соціал-демократична партія (СДП) - 10. Для формування уряду більшості правляча коаліція повинна контролювати не менше 51 місця в Рійгікогу.