Постпред США в ООН залишила засідання Радбезу під час виступу посла з Палестини

16 травня 04:05

Хейлі не погодилася з обвинуваченнями Палестини, що Сполучені Штати винні в загостренні ситуації на кордоні сектора Газа.

 

Постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі демонстративно покинула засідання Ради Безпеки, де обговорювалося питання загострення палестинсько-ізраїльського конфлікту в секторі Газа, просто під час виступу посла Палестини Ріяда Мансури, який поклав відповідальність за події на Вашингтон, повідомляє АBC.

Постпред Палестини в ООН зазначив, що загострення ситуації виникло через відкриття Сполученими Штатами свого посольства в Єрусалимі.

"Окупація є основним джерелом насильства в нашому регіоні. Ті, у кого інша риторика і повістка дня,, чому ви так часто блокували транспарентне незалежне міжнародне розслідування?", - зазначив Мансур без прямого звернення до США. Він також розкритикував Радбез ООН за бездіяльність.

У своєму ж виступі Хейлі не погодилася з озвученими обвинуваченнями на адресу Сполучених Штатів, зазначивши, що насильство йде від тих, хто відкидає існування держави Ізраїль.

"Місце розташування посольства жодним чином не пов'язане з визначеним кордоном ізраїльського суверенітету в Єрусалимі, ні з питанням оскарження кордонів. Це жодним чином не підриває перспективи досягнення миру", - наголосила постпред США.

Вона також озвучила вже раніше зроблену Вашингтоном заяву про відповідальність ХАМАСа за інцидент.

"Ми всі занепокоєні насиллям на Ближньому Сході. Сполучені Штати висловлюють співчуття, у зв'язку з людськими жертвами", - підсумувала Хейлі.

Раніше представник Палестини Ріяд Мансур також виступив зі звинуваченнями на адресу Ізраїлю, назвавши дії військових "одіозною різаниною" та "злочинах проти людства". Водночас, ізраїльський дипломат Дані Данон відстоював право сил оборони застосовувати зброю у випадку провокацій на кордоні.

Як повідомлялося, кількість загиблих палестинців під час масових заворушень в секторі Газа збільшилася до 58, більше 2700 осіб отримали поранення і травми.

Масові протести палестинців спровокував перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму. Відкриття посольства відбулося 14 травня і було приурочено до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Цю подію палестинці називають Накба, або "День катастрофи", 15 травня вони щорічно проводять акції протесту.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму та його наслідки для США читайте у статті політолога Віктора Каспрука "Столичне питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".