Посольства США не попереджали про підготовку "неминучих" атак Ірану – CNN

14 сiчня 17:36

Це ставить під сумнів заяви Трампа про те, що ліквідований генерал Сулеймані представляв загрозу для американських посольств.

 

Посадові особи Державного департаменту США, що займаються питаннями безпеки посольств США, не були обізнані про неминучу загрозу чотирьом конкретним американським посольствам, повідомили CNN два чиновники Держдепу Сполучених Штатів.

Телеканал зазначає, що це ще більше підриває заяви президента США Дональда Трампа про те, що генерал Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Касем Сулеймані, якого глава Білого дому наказав ліквідувати, представляв неминучу загрозу дипломатичним представництвам.

Читайте також: Режисера Романа Поланскі звинуватили у зґвалтуванні

Раніше газета Washington Post писала, що в адміністрації Трампа серйозний недокомплект відповідальних за нацбезпеку та оборону.

У ніч на 3 січня американські війська завдали авіаудару по аеропорту Багдада, унаслідок якого загинув командувач спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових Ісламської революції Касем Сулеймані. Ця атака стала відповіддю на напад підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв помститися Сполученим Штатам за вбивство Сулеймані. Своєю чергою президент США Дональд Трамп натякнув владі Ірану на можливість проведення переговорів.

Увечері 4 січня посольство США в Багдаді і військова база "Балад" зазнали ракетного обстрілу.

Після смерті Сулеймані влада Ірану оголосила, що остаточно відмовляється від обмежень з ядерної угоди. Таким чином іранська ядерна програма не матиме ніяких обмежень в частині виробництва, включаючи потужності зі збагачення, процентне співвідношення та кількість збагаченого урану, а також досліджень в цій сфері і подальшого розвитку програми.

Детальніше про наслідки ліквідації іранського генерала і сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Бій Трампа з "Тінню".