Понад 40 демонстрантів у Гонконзі звинуватили в заколоті

31 липня 14:58

Останні протести у місті супроводжувалися жорсткими сутичками з поліцією.

 

Понад 40 особам, котрі брали участь у масових протестах у Гонконзі, в середу, 31 липня, висунули обвинувачення в заколоті. Про це повідомляє DW.

Це перший випадок, коли місцеві органи юстиції застосували до підозрюваних цю статтю. Перед будівлею суду проти цієї ухвали протестували кілька сотень людей, зазначає агенція Reuters.

Звинувачені брали участь у антиурядових протестах у неділю, 28 липня, які супроводжувалися сутичками мітингарів із поліцією. Проти протестувальників, що зібралися біля представництва Китаю, правоохоронці застосували сльозогінний газ, гумові кулі та кийки. Сутички тривали кілька годин.

Нагадаємо, вже кілька місяців сотні тисяч жителів Гонконгу виходять на масові демонстрації. Їх спричинив намір влади ухвалити закон про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади до материкового Китаю. Відтоді уряд відмовився від його ратифікації, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки глави Гонконгу Керрі Лем.

Гонконг переживає найважчу політичну кризу з 1997 року, коли Британія передала цю територію під протекторат Китаю. У червні мільйони городян двічі влаштували масові протести через закону про екстрадицію ув'язнених.

Детальніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".