Помпео розкритикував "Північний потік-2"

13 лютого 02:30

Глава зовнішньополітичного відомства США заявив, що газопровід "переправляє в Росію гроші" і врешті-решт завдає біль Європі".

 

Державний секретар США Майк Помпео піддав критиці будівництво російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2" у вівторок, 12 лютого, в ході спільної прес-конференції з польським міністром закордонних справ Яцеком Чапутовичем у Варшаві, передає Deutsche Welle.

"Америка зробить все, що в її силах, для того щоб безпека Європи у прийнятті рішень з енергетики стояла на першому місці", - заявив Помпео.

Голова зовнішньополітичного відомства США заявив, що газопровід "переправляє до Росію гроші" і врешті-решт "завдає біль Європі". Крім того, проект пов'язаний з "колосальними" загрозами для безпеки, вважає Майк Помпео.

Голова польського МЗС підтримав свого американського колегу.

"Ми поділяємо думку про те, що проект "Північний потік-2" не служить цілям енергетичної безпеки Європи. Ми вважаємо його невдалим проектом, який навіть шкодить енергетичній безпеці на континенті", - підкреслив Чапутович.

Читайте також: Північний потік-2: Російська імперія давно готувалася до удару у відповідь — дипломат

Проект російського "Газпрому" перебуває в центрі міжнародної уваги з тих пір, як п'ять років тому Росія анексувала український Крим. Німеччина намагається посилити підтримку проекту з будівництва газопроводу, пише Reuters.

Адміністрація президента США протидіє російському проекту. Адміністрація Трампа неодноразово критикувала угоду між Німеччиною і Росією про будівництво газопроводу "Північний потік-2". У Вашингтоні підкреслювали, що Берлін добровільно ставить себе в залежність від російського газу.

Проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" виступає Україна, оскільки це може загрожувати нашої енергетичної безпеки - Росія може закрити транзит газу через Україну.

Детально про перешкоди для будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" читайте у матеріалі Ігоря Маскалевича "Датський хрест для "Газпрому" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".