Помпео підтвердив готовність до роботи з РФ і Китаєм з питань нових договорів про озброєння

07 травня 07:26

США готові до роботи як над двостороннім, так і над багатостороннім договором, вказав державний секретар.

 

Державний секретар США Майк Помпео під час візиту до Фінляндії 6 травня заявив, що Вашингтон готовий співпрацювати з Росією і Китаєм в питанні нових договорів про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО), передає "Інтерфакс" з посиланням на Helsingin Sanomat.

"Президент Трамп глибоко усвідомлює, що потрібні два партнери, які обидва готові дотримуватися договору, тому ми повинні переконатися, що на відміну від ДРСМД у нас є система стимулів, яка змусить країни фактично дотримуватися домовленості... Президент Трамп також знає, що тепер у нас є третій учасник. Ці договори були укладені десятиліття тому, коли Китай знаходився в іншому стані. Тепер він представляє і геостратегічну загрозу. І тому президент Трамп дуже хотів би, щоб Китай був частиною будь-якого досягнутої угоди, і ми постараємося цього домогтися", – розповів Помпео.

У відповідь на питання про те, на якому варіанті договору – двосторонньому чи багатосторонньому – воліє сконцентрувати зусилля Вашингтон, Помпео підтвердив готовність співпрацювати з будь-якого варіанту.

"Думаю, ми можемо обговорювати ширший варіант. Може бути, буде занадто амбітним вважати, що цього можна досягти за короткий час. До закінчення терміну дії договору по СНО залишилася пара років. Може бути, нам доведеться займатися ним на двосторонній основі. Однак я сподіваюся, що в ході дискусій ми зможемо визначити, чи немає способу зайнятися цим трьом країнам. Це те, від чого світ виграє найбільше, і тому це результат, до якого ми будемо прагнути", – зазначив держсекретар.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД.США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернеться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД.

Раніше заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про підготовку нового договору з контролю за ракетами середньої і меншої дальності читайте у статті Олексія Їжака "Договір помер. Хай живе договір!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".