Помпео нагадав Тегерану про санкції та міжнародну ізоляцію

08 липня 03:51

Держсекретар закликав інші країни виступити проти порушень Іраном умов "ядерної угоди", яку раніше США розірвали в односторонньому порядку.

 

Державний секретар США Майк Помпео пригрозив Ірану посиленням санкцій та повною міжнародною ізоляцією у разі, розширення Тегераном своєї ядерної програми. Про це глава Державного департаменту США написав у своєму Twitter 7 липня.

"Інші країни повинні виступити проти збагачення урану в Ірані. Іранський режим, озброєний ядерною зброєю, буде представляти серйозну загрозу", – написав Помпео.

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".

Американські військові заявили, що Іран також намагався збити американський безпілотник минулого тижня. Трамп, після втрати безпілотника, віддав наказ почати підготовку до ракетних і авіаударів по іранським цілям, але потім передумав.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.

Детальніше про конфлікт між США та Іраном читайте у матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".