Помер попередник Путіна на посаді голови ФСБ Микола Ковальов

06 квiтня 00:42

Фігуранти скандалу, на тлі якого Ковальова звільнили з ФСБ у 1998 році, загинули за загадкових обставин.

 

Помер депутат Державної Думи Росії, член фракції "Єдина Росія" Микола Ковальов, третій директор Федеральної служби безпеки. Про смерть 69-річного генерала повідомив віце-спікер Держдуми Сергій Невєров на своїй сторінці в Facebook ввечері в п'ятницю, 5 квітня.

Микола Ковальов з 1974 року служив у Комітеті державної безпеки СРСР. У 1994 році він став заступником голови ФСБ, а через два роки президент РФ Борис Єльцин призначив Ковальова директором відомства. У 1998 році на цій посаді його замінив майбутній президент РФ Володимир Путін. Після звільнення з ФСБ Ковальова п'ять разів поспіль обирали депутатом Держдуми.

Звільненню Колвалева з ФСБ передував гучний скандал. Восени 1998 року співробітник ФСБ Олександр Литвиненко з чотирма колегами провели в Москві прес-конференцію, на якій розповіли про наказ керівництва вбити олігарха Бориса Березовського. Вони також назвали політичні вбивства звичайною практикою ФСБ.

У листопаді 2006 року Литвиненко помер у Лондоні після отруєння радіоактивним полонієм. У 2013 році Березовський також помер у Лондоні за загадкових обставин.

В 2016 році в Британії було опубліковано доповідь про вбивство Литвиненка, в якому відповідальність за його загибель покладалася на його колишніх колег - Дмитра Ковтуна й Андрія Лугового. Згідно з доповіддю, Високий суд Лондона назвав Путіна "ймовірно" винним у вбивстві Литвиненка.