Польський Сенат слідом за Сеймом підтримав поправки до закону про Інститут національної пам'яті

27 червня 20:36

Сенатори проголосували за поправки практично одноголосно.

 

Сенат Польщі абсолютною більшістю голосів підтримав внесення змін до закону про Інститут національної пам'яті. За поправки в середу, 26 червня, проголосували 76 депутатів верхньої палати польського парламенту, один висловився проти, ще один – утримався, повідомляє "Польське радіо".

Зміни, зокрема, передбачають скасування кримінальної відповідальності за висловлювання про співучасть поляків в Голокості та інші злочини нацистської Німеччини.

Раніше за ці ж поправки проголосувала більшість депутатів Сейму. Щоб закон встпил чинності, його повинен підписати президент Польщі.

У лютому в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджується кримінальна відповідальність за оприлюднення фактів про участь поляків у Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

Як писало видання Financial Times, мета закону - фальсифікувати історію Голокосту. Влада Польщі хотіла заглушити будь-які дебати про співучасть поляків у переслідуванні громадян-євреїв, зробивши незаконним обговорення проблеми "публічно і всупереч фактам".