Польща збільшує витрати на оборону

12 березня 15:43

Президент розповів про зміцнення армії, ВПС і ВМС Польщі.

 

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про те, що країна збільшить витрати на оборону до 2,5% ВВП до 2030 року, однак намагатиметься втілити це протягом 5 років, розповіли у вівторок в Канцелярії глави держави.

"В минулому році ми прийняли закон про те, що ми збільшимо військові витрати навіть вище рівня 2% ВВП, як хотіли в НАТО. До 2,5 відсотка ВВП до 2030 року. Я запрошую і закликаю весь час намагатися зробити це до 2024 року, протягом наступних 5 років. Якщо економічна ситуація хороша і економічна ситуація зберігається, я думаю, що у нас є шанс, тому що ця модернізація дуже важлива ", - сказав Дуда.

Він додав, що Польщі потрібно модернізувати і розвивати авіацію, "тому що ми дійсно повинні відмовитися від пострадянських літаків".

"Ми вже говорили про американської сторони з цього питання. Давайте з'ясуємо: ми говоримо про F-35 тут... Авіація не в поганому стані, тому що у нас майже п'ятдесят літаків F16 - це кількість, може бути, не величезна. Але ми повинні купувати нові літаки, бо 50 просто недостатньо. Нам потрібно більше їх", - підкреслив Дуда.

Раніше повідомлялося, що Міністерство оборони США планує збільшувати чисельність американського військового контингенту в Польщі.

Крім цього, військове керівництво країни планує розмістити нову армійську дивізію на східному кордоні. До складу з'єднання увійдуть дві діючі бригади і ще одна, яка незабаром буде укомплектована. Командування дивізії дислокуватиметься у місті Седльце. У складі дивізії служитимуть 15 тисяч військовослужбовців.