Польща запропонувала призначити посла генсека ООН в Україні та змінити "нормандський формат"

04 сiчня 09:37

У Польщі вважають, що до "нормандского формату" повинні приєднатися США і ЄС.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України. Про це пише УП з посиланням на Handelsblatt.

"Я пропоную призначити спеціального посланника Генерального секретаря ООН для України. Я думаю, що до так званого "нормандскому формату" (Німеччина, Франція, Україна, Росія) повинні приєднатися США і ЄС. Німеччина і Франція, можливо, вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, це не так", - переконаний Чапутович.

"Нас можуть представляти тільки європейські установи, в цьому випадку Верховний представник (ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки. - ред.), А не інші країни", - зазначив дипломат.

Раніше в Німеччині анонсували відновлення діалогу у "нормандському форматі" в січні на рівні радників лідерів країн. Остання зустріч у такому форматі відбулася 11 грудня.

До того міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про те, що після вбивства Захарченка не може бути мови про зустрічі держав у "нормандському форматі". "У нинішній ситуації неможливо розмовляти про найближчі зустрічі в "нормандському форматі", як цього хочуть наші європейські партнери. Це серйозна ситуація, яку потрібно проаналізувати", - заявив Лавров.

Представник німецького уряду Штеффен Зайберт наголосив на тому, що смерть бойовика не повинна стати причиною зриву Мінських домовленостей та ескалації бойових дій в Донбасі.