Польща візьметься за свою декомунізацію наступного року

01 квiтня 18:55

Сейм ухвалив закон про перейменування всіх громадських місць з назвами, які лишилися з часів ПНР.

 

В Польщі депутати вирішили, що всі символи, які нагадують про соціалістичне минуле, повинні зникнути. Сейм сьогодні майже одностайно підтримав відповідний законопроект.

Як повідомляє "Польське радіо", комуністична символіка повинна бути демонтована, а вулиці – перейменовані. Тепер документ повинен ухвалити Сенат і президент. Після цього всі органи самоврядування впродовж 12 місяців повинні будуть обговорити з громадськістю нові назви вулиць. Якщо ж вони цього не зроблять, рішення про перейменування ухвалить воєвода того чи іншого регіону.

Експерти кажуть, що всього у Польщі на сьогоднішній день близько 1300 вулиць мають комуністичну назву на зразок вулиці Героїв Червоної армії, Ванди Василевської чи Фелікса Дзержинського. Водночас, закон, який Сейм ухвалив сьогодні, не стосується пам'ятників, обелісків і пам'ятних таблиць.

Нагадаємо, що в Україні активний "ленінопад" розпочався в Україні в лютому 2014 року, однак станом на кінець 2014 року в країні залишалося близько 1700 пам'ятників комуністичному диктатору. Після Революції гідності в Україні з'явилися закони про декомунізацію.

Читайте також: На Дніпропетровщині "декомунізовали" більше 3,5 тисяч вулиць і демонтували 220 пам'ятників

4 лютого Верховна Рада затвердила нові назви для п'яти міст, одного району і 169 сіл і селищ. Зокрема, в Донецькій області місто Артемівськ перейменовано на Бахмут, Дзержинськ – на Торецьк, Червоний Лиман – на Лиман. У Полтавській області місто Червонозаводське перейменований на Заводське. В Одеській області місто Іллічівськ перейменовано на Чорноморськ.