Польща відповіла Путіну на звинувачення у розв'язанні Другої світової війни

30 грудня 17:13

Путін дотримується пояснень комуністичної влади, згідно з якими Друга світова війна стала наслідком співпраці західних країн з Адольфом Гітлером.

 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив, що президент Росії Володимир Путін бреше, покладаючи на Польщу відповідальність за початок Другої світової війни, передає "Голос Америки" з посиланням на спеціальну заяву прем'єра Польщі.

За словами Моравєцького, Путін своїми заявами намагається відвернути увагу від політичних провалів Росії і зокрема від того, що міжнародна спільнота звинувачує Москву в агресії щодо України.

"Президент Путін брехав про Польщу багато разів, і він завжди робив це навмисно", - заявив польський посадовець.

Він переконаний, що це пов'язано з тим, що російська влада відчуває у свій бік міжнародний тиск, який стосується не історичних питань, а сучасної геополітичної ситуації.

Моравєцький також вказав на нещодавнє розширення санкцій ЄС, які були започатковані у відповідь на анексію Росією українського Криму у 2014 році.

Зазначається, що РФ також постала перед новими санкціями США щодо російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2", проти якого виступила Польща, країни Балтії, а також Україна.

"Я вважаю слова президента Путіна спробою приховати ті проблеми", - заявив Моравєцький.

За словами прем'єр-міністра Польщі, Путіна неодноразово обурювала постанова Європейського парламенту, в якій сказано, що Радянський Союз разом з Німеччиною несе відповідальність за Другу світову війну.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін дотримується пояснень комуністичної влади, згідно з якими Друга світова війна стала наслідком співпраці західних країн з Адольфом Гітлером.

Колишній польський прем'єр-міністр Дональд Туск, який донедавна обіймав посаду президента Європейської ради, закликав політиків країни до єдності.

"З огляду на зухвалу брехню президента Путіна та російської пропаганди необхідна спільна позиція польської влади та опозиції. Зараз не місце і не час для внутрішніх суперечок", - написав він у Twitter.

Раніше повідомлялося, що у пам'ятних заходах, які проводила Польща, з нагоди 80-х роковин початку Другої світової війни взяли участь 40 офіційних делегацій, зокрема від ЄС і НАТО, 250 гостей і 20 лідерів держав.

На меморіальні заходи канцелярія президента Польщі запросила союзників по Європейському Союзу і НАТО, керівників міжнародних організацій, а також лідерів країн Східного партнерства. Участь у них взяв президент України Володимир Зеленський.

Водночас на заходи не запросили президента РФ Володимира Путіна, через що очільники Білорусі та Вірменії Олександр Лукашенко і Нікол Пашинян відмовилися приїжджати до Варшави.