Польща посилить прикордонний контроль на внутрішніх кордонах

16 листопада 23:06

Контроль запроваджується учетверте за останні 10 років.

 

Польща з 22 листопада по 16 грудня посилить прикордонний контроль на внутрішніх кордонах з Литвою, Чехією, Словаччиною та Німеччиною у зв'язку з проведенням кліматичної конференції ООН в місті Катовіце. Про це повідомила спікер Надодрянского відділу Прикордонної служби Польщі Йоанна Конечняк, передає Укрінформ.

"Тимчасову перевірку здійснюватимуть патрулі Прикордонної служби, які будуть використовувати мобільні термінали, а також так звані "шенгенобуси" – спеціальні автомобілі з доступом до баз даних", – сказала Конечняк.

Вона додала, що перевірка здійснюватиметься вибірково на підставі аналізу ризиків і буде здійснюватися на автомагістралях. Чиновниця додала, що тимчасовий контроль на кордоні Польща вводить четвертий раз з 2007 року. Кліматична конференція ООН буде проходити в Катовіце з 3 по 14 грудня. Очікується, що конференцію може відвідати до 50 глав держав.

Перевірки на кордонах деяких країн - членів ЄС були вперше введені у вересні 2015 року в розпал міграційної кризи. Зараз прикордонний контроль можливий лише за спеціальним дозволом, оскільки систематичні перевірки в Шенгенській зоні заборонені. Нещодавно ФРН та Австрія виступили за продовження строку дії контролю на кордонах.

Раніше повідомлялося, що рада ЄС прийняла постанову про внесення змін в Шенгенський кодекс, які передбачають посилення контролю на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Прийняті поправки зобов'язують держави-члени проводити систематичні перевірки через відповідні бази даних по всім особам, включаючи тих, які користуються правом вільного пересування по законодавству ЄС при перетині зовнішніх кордонів.