Польща поділяє побоювання США щодо "Північного потоку-2"

13 лютого 10:05

Сполучені Штати неодноразово критикували будівництво російського газопроводу.

 

Польща поділяє позицію США про ненадійність проекту російського газопроводу "Північний потік-2" з точки зору енергетичної безпеки. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Польщі, опублікованій в Twitter. Сполучені Штати неодноразово критикували будівництво газопроводу, кажучи про те, що Європа таким чином ставить себе в залежність від російських енергоресурсів і дає Кремлю важіль тиску.

"Ми розглянули з США можливості більш широкої диверсифікації постачальників енергоресурсів в Європі, в тому числі за допомогою поставок зрідженого газу із США, розвитку інфраструктури та технологій. Ми поділяємо думку про те, що "Північний потік-2" не сприяє енергетичній безпеці Європи", - йдеться в повідомленні.

Раніше державний секретар США Майк Помпео піддав критиці будівництво "Північного потоку-2". Глава американського зовнішньополітичного відомства заявив, що газопровід "переправляє в Росію гроші" і "врешті-решт завдає біль Європі". Крім того, проект пов'язаний з "колосальними" загрозами для безпеки, вважає Помпео.

В рамках проекту "Північний потік-2" по дну Балтійського моря прокладуть трубопровід для доставки російського газу в Європу. Потужність газопроводу - 55 млрд куб. м. газу на рік, вартість проекту - €9,5 млрд.

Проект російського "Газпрому" знаходиться в центрі міжнародної уваги відтоді, як п'ять років тому Росія незаконно анексувала український Крим.

Проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" виступає Україна, оскільки це може загрожувати нашій енергетичній безпеці - Росія може закрити транзит газу через Україну.

Як пише директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський у своїй статті для DT.UA, в Німеччині визначилися з тим, що добре для Берліна - добре для ЄС. І якщо Газова директива ЄС, про погодження тексту якої повідомляли з Берліна і Брюсселя, буде прийнята, це гасло придбає не відносний, а цілком конкретний зміст.

Детальніше про те, що стоїть за рішенням Німеччини і Франції по "Північному потоку-2" читайте в статті "Німеччина зосереджується" Сергія Корсунського.