Польща почала активно видавати статус біженця українцям - Rzeczpospolita

13 лютого 12:10

Варашава намагається показати світу, що у неї вже є біженці.

 

Польща почала більш охоче видавати міжнародний захист для громадян України. Вона наділяє їх такими ж правами, як і біженців для того, щоб не виконувати квоти ЄС і не приймати мігрантів з Близького Сходу і Північної Африки.

Про це пише Rzeczpospolita нагадуючи, як прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцкий в ефірі CNN заявив, що його країна нібито приймає біженців з Донбасу, де триває війна.

"Це люди, позбавлені житла і засобів для життя, люди, яких вважаємо біженцями", - сказав голова польського уряду.

Видання вирішило перевірити ці слова Моравєцкого і виявило, що сьогодні Польща вперше за багато років почала активно надавати міжнародний захист громадянам України. Необмежене право проживати, працювати і отримувати фінансову допомогу від держави отримали аж 276 українців. І це найбільша група, яка отримала притулок у Польщі. В перші дні цього року, до 19 січня такий статус отримали 23 українці.

Це були люди, які походять з Донбасу чи Криму, а також ті, хто належать до уразливих груп: сім'ї з дітьми, хворі чи літні люди.

"Більшість з них отримала захист, який надається у випадку існування загрози для життя чи здоров'я в країні походження", - пояснив прес-секретар Управління з питань іноземців Якуб Додзяк.

Впродовж останніх двох років клопотання українців про статус біженця масово відхилялися. І лише в окремих випадках рішення були позитивні. Офіційні дані свідчать, що в 2014 році лише 6 українців отримали такий статус, на рік пізніше біженцями стали 26 українських громадян, хоча про це просили 2305 громадян України. А в 2016 році статус біженця в Польщі отримали 96 українців, хоча про це просили 1306 осіб.

Раніше повідомлялося, що прем'єр Польщі заговорив про десятки тисяч біженців з України. У відповідь у Посольстві України у Варшаві заперечили слова польського прем'єра. Керівник консульського відділення Світлана Криса зауважила, що порівняно з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або бажаючих отримати міжнародний захист зменшилася.

В українському посольстві у Варшаві повідомляли, що за 2017 рік Польща надала статус біженця 56 українцям. А роком раніше таких випадків було на половину менше.

Попередній прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло теж заявила, що в її країні перебуває "близько мільйона біженців" з України. При цьому вона не пояснила, як вона змогла нарахувати таку кількість. Згодом видання Gazeta Wyborcza написало, що у Польщі за минулий рік з'явилися лише двоє біженців з України. А мільйон - це всі українці, які тільки є в сусідній країні разом з туристами.