Польща купила три мільярди кубів газу у США і не шкодує про закінчення контракту з Газпромом

17 жовтня 12:51

Контракт з Росією закінчується у 2022 році.

 

Польський енергетичний гігант PGNiG уклав контракт з компаніями з США Venture Global Calcasieu Pass, LLC і Venture Global Plaquemines на постачання двох мільйонів тонн скрапленого природного газу на рік (2,7 млрд кубометрів після регазифікації). Обидва контракти є результатом угоди, укладеної в червні 2018 року з Venture Global LNG, розповіли в компанії.

Два млн тонн СПГ – це більше 25 судів в рік. Протягом 20 років PGNiG купуватиме у кожної з компаній 1 мільярд тонн СПГ кожен рік на основі FOB (Free on Board – ред.), де продавець буде поставляти СПГ на танкерному судні в порт вантаження, а покупець буде вільно розпоряджатися вантажем, включаючи рішення щодо подальшого продажу.

"Нещодавно підписані контракти стали важливою віхою в побудові позицій PGNiG на світовому ринку скрапленого природного газу", - сказав Петро Войняк, президент правління PGNiG. "Завдяки формулі FOB ми зможемо вирішити, незалежно і залежно від наших потреб у певний момент часу, слід відправити куповану завантаження СПГ в Польщу або використовувати її для подальшої торгівлі через наш лондонський офіс".

Польща споживає близько 15 млрд кубометрів газу в рік. Країна може купувати до 10,2 млрд кубометрів газу за діючим контрактом з російським "Газпромом". Як зазначив Возняк Polsat News, в 2022 році контракт з "Газпромом" на щастя закінчиться, про що ні жалю.

СПГ-термінал на півночі Польщі почав роботу в червні 2016 року, його потужність – 5 млрд кубометрів газу. Це стало початком диверсифікації шляхів поставок і джерел газу, Польща має намір збільшити потужності терміналу ще на 2,5 млрд кубометрів газу. У 2022 і 2023 роках в Польщі побудують ще два термінали.