Польща готова приєднатися до місії США в Перській затоці

16 серпня 10:28

Голова польської дипломатії допустив "певний вид підтримки" з боку Варшави, але не уточнив, в якій саме формі.

 

Польща готова приєднатися до міжнародної військово-морської місії, ініційованої США, що забезпечує безпеку судноплавства в Ормузькій протоці. Ситуація в регіоні "вимагає реакції", заявив польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович, передає DW.

Глава польської дипломатії допустив "певний вид підтримки" з боку Варшави, але не уточнив, в якій саме формі.

Раніше до ініціативи США приєдналася Велика Британія. У свою чергу Німеччина відмовилася брати участь в місії, оскільки вважає стратегію максимального тиску на Іран невірною.

"Ми не хочемо військової ескалації, ми і далі виступатимемо за дипломатичні кроки", - заявив глава німецького МЗС Гайко Маас.

Чапутович розкритикував позицію низки європейських партнерів, зайняту у відношенні США. Варшава вважає, що Євросоюзу "слід бути відкрішим до аргументів американської сторони".

Розбіжності між ЄС і США негативно позначаться як на Польщі, так і на Центральній Європі, підкреслив глава польського зовнішньополітичного відомства.

"Ми намагаємося зберегти трансатлантичний союз і навести мости", - зазначив Чапутович.

Зазначимо, США і Польща останнім часом посилюють співпрацю. Трамп анонсував запровадження безвізового режиму для поляків, а також повідомив про намір перекинути з Німеччини до Польщі дві тисячі американських солдатів.

Відтоді, як Сполучені Штати вийшли в 2018 році з міжнародної угоди з Тегераном щодо іранської ядерної програми, в регіоні Перської затоки загострилися конфлікти. У липні Іран захопив британський танкер в Ормузькій протоці за нібито порушення територіальних вод. Це сталося після того, як британці заарештували поблизу Гібралтару іранський танкер, звинувативши в порушенні санкцій проти Сирії.

У травні і червні США звинуватила Тегеран в атаках на танкери в Оманській і Перській затоках. Іран всі звинувачення відкидає. Докладніше читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".