Половина всіх біженців у світі є дітьми

20 червня 12:30

Багато дітей змушені бігти в поодинці, без супроводу дорослих. В ООН нарахували майже три тисячі безпритульних дітей-біженців віком до п'яти років.

 

За станом на кінець 2018 року, половину всіх біженців в світі становили діти. У Демократичній Республіці Конго 63% біженців – діти, у Південному Судані, Уганді - 62%. Влада Уганди повідомила про 41 200 несупроводжуваних або розлучених з батьками дітей – це найвищий рівень у світі; крім того, вони зареєстрували 2800 безпритульних дітей-біженців віком до п'яти років, йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, який називається "Глобальні тенденції за 2018 рік", представлений на пресконференції в Києві в четвер.

УВКБ ООН турбує частка дітей у конкретних групах біженців, і особливо число дітей, що рятуються втечею поодинці.

"Щонайменше 138 600 дітей без супроводу або розлучені зі своїми сім'ями, змушені були бігти, щоб уникнути конфлікту, насильства або переслідування самостійно", - йдеться у звіті, який є в розпорядженні DT.UA.

Діти-біженці, які подорожують поодинці, стикаються з підвищеним ризиком для їх захисту і безпеки, включаючи експлуатацію, сексуальним та гендерним насильством, торгівлею людьми та жорстоким поводженням, наголошують в УВКБ ООН.

"Тим не менш, запис їх випадків та визначення їх конкретних потреб, як правило, є більш складним завданням", - наголошується в звіті.

Зазначимо, що в рамках "Книжкового Арсеналу" УВКБ ООН, разом із посольством Данії в Україні, організувало "Живу бібліотеку", в якій "живими книжками", що розповідають про досвід біженців, стали письменники Кім Тхюї та Ларрі Трамбле (Канада), Крістіан Хустед (Данія), Імбі Паю (Естонія), Кадер Абдула (Голландія), а також українські експерти з питань біженців Наталія Гуржій (БФ "Рокада") і Максим Буткевич (українська правозахисна організація No Borders).

Детальніше читайте в матеріалі Алли Котляр "Вахід. Історія "біженця"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".