Поліція України допоможе лікарям підтримувати карантин і знаходити заражених

26 березня 08:16

МВС, МОЗ і Прикордонна служба домовилися про координацію дій для боротьби з епідемією.

 

Національна поліція допоможе МОЗ у підтримці карантину в умовах надзвичайної ситуації, а також буде самостійно проводити роботу з громадянами, повернувшимися з-за кордону і потенційними носіями коронавірусу, сказано в повідомленні на офіційному сайті Національної поліції України.

МВС України, МОЗ і Прикордонна служба провели міжвідомчу нараду, за участю заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка та заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка. Представники органів охорони здоров'я та охорони порядку домовилися про співробітництво, взаємну підтримку заходів щодо забезпечення карантину, а також узгодили обмін необхідною інформацією.

Лікарі будуть передавати поліцейським відомості про хворих на COVID-19, місця, які вони відвідували і людей, з якими спілкувалися під час інкубаційного періоду. У свою чергу поліція зобов'язалася передавати головним санітарним лікарям списки осіб, що контактували з інфікованими.

Прикордонна служба буде повідомляти поліції про громадян, які повернулися з-за кордону, а також про їхніх попутників, які погодилися на профілактичні заходи. На основі цієї інформації поліцейські обдзвонюють або відвідують за місцем проживання людей, що опинилися поруч з носієм інфекції, попереджають їх про небезпеку зараження і розповідають про необхідні умови самоізоляції і важливість спостереження за станом власного здоров'я.

"Дослідити ланцюжок контактів заражених дуже важливо, - зазначив заступник голови МВС Антон Геращенко. - Як приклад, хворий коронавірусом священик з Тернополя контактував приблизно з 500 громадянами. Вже відомо, що інфікована людина, яка сьогодні померла на Тернопільщині, також контактувала з цим священиком. Щоб створити єдину впорядковану систему, Центр громадського здоров'я зараз тестує мобільний додаток, завдяки якому з'явиться можливість оперативно вносити інформацію про хворого і встановлювати коло контактувавших з ним осіб. Далі ця інформація буде відразу вступати до МОЗ для обробки".

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко звернув увагу на численні випадки порушення режиму карантину, підкресливши, наскільки важливо ключовим відомствам координувати зусилля по боротьбі з епідемією.

На жаль, багато людей нехтують карантином. Як наслідок — зростає число інфікованих.

"Ми намагаємося постійно інформувати населення про епідеміологічний стан в державі: двічі на день, о 10:00 та 22:00 подаємо офіційну статистику захворювань коронавірусом", - додав Ляшко.

Режим надзвичайної ситуації діє по всій Україні з 25 березня, хоча Кабін допускає можливість його дострокової відміни. Голова МВС Арсен Аваков висловився про введення комендантської години, яку пропонувало ввести керівництво поліції Києва, назвавши таку міру несвоєчасною, але можливо необхідною в майбутньому. МВС України повідомляло про намір посилити контроль за дотриманням карантину. Одночасно СБУ викриває розповсюджувачів неправдивої інформаціїі про епідемію.