Північнокорейський лідер запросив Трампа відвідати КНДР – ЗМІ

16 вересня 09:49

Цього місяця Пхеньян хоче провести з Вашингтоном чергову зустріч для обговорення денуклеаризації.

 

Лідер КНДР Кім Чен Ин наприкінці серпня відправив президенту США Дональду Трампу другого листа, в якому запросив його відвідати Пхеньян, повідомляє Reuters.

"У другому листі, який було передано Трампу в третій тиждень серпня, Кім розповів про свою готовність зустрітися з Трампом на ще одному саміті", - пише південнокорейське видання Joongang Ilbo із посиланням на власні дипломатичні джерела.

Білий дім, Державний департамент США і північнокорейська місія при ООН поки що не відповіли на запити про коментарі.

Перший лист Трамп отримав перед останнім запуском Північною Кореєю снарядів ближнього радіусу дії. Запуск відбувся 10 вересня, наступного дня після заяви заступниці міністра закордонних справ КНДР Цой Сон Хі про бажання Пхеньяна провести з Вашингтоном нову зустріч щодо денуклеаризації.

Американський лідер назвав його "дуже красивим листом", в якому північнокорейський диктатор висловив бажання провести зустріч і продовжити переговори.

За словами Трампа, в довгому листі Кім висловив "невеликі вибачення" за випробування ракет малої дальності і запевнив, що ці випробування закінчаться після завершення спільних військових навчань Південної Кореї і США, пише "Українська правда".

30 червня президент США Дональд Трамп символічно потиснув руку північнокорейському лідеру Кім Чен Ину в демілітаризованій зоні, що розділяє дві Кореї. Трамп став першим чинним президентом США, який вступив на територію Північної Кореї після зустрічі із Кімом, і який побував в Об'єднаній зоні безпеки (ОАБ) – одному з найбільш небезпечних і мілітаризованих місць у світі.

Зазначимо, 27-28 лютого у Ханої відбувся другий саміт США-КНДР на рівні лідерів держав, метою якого стало досягнення подальшого прогресу у виконанні домовленостей, досягнутих раніше у Сінгапурі.

У перший день Трамп і Кім Чен Ин провели зустріч у форматі тет-а-тет, президент США оцінив її як "дуже добру". У другий Трамп і Кім не змогли досягнути угоди щодо реальних заходів із денуклеаризації Корейського півострова, однак північнокорейський лідер заявив про свій намір позбутися ядерної зброї.

Саміт у Ханої завершився достроково, але, за даними північнокорейських ЗМІ, голови держав встигли домовитися про нову зустріч.

Докладніше читайте у матеріалі Наталії Бутирської "Високі ставки, низький результат" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".