Північнокорейські ЗМІ після саміту змінили риторику щодо Трампа

14 червня 16:35

Говорячи про главу США тепер вживають словосполучення "президент Сполучених Штатів Америки", "президент Дональд Трамп" і навіть "верховний лідер".

 

Державні ЗМІ Північної Кореї після саміту лідера країни Кім Чен Ина з президентом США Дональдом Трампом змінили риторику щодо останнього. Раніше його називали просто "Трамп", тепер говорячи про главу США вживають словосполучення "президент Сполучених Штатів Америки", "президент Дональд Трамп" і навіть "верховний лідер".

Як пише інформагентство Associated Press, раніше жителів Північної Кореї з дитинства вчили ненавидіти і не довіряти "американським імперіалістам". США представляли наче "саме зле місце на землі", не рахуючи Японії, яка керувала Кореєю з 1910 по 1945 р.р.

Проте напередодні саміту північнокорейські ЗМІ пом'якшили свою риторику, щоб не зіпсувати атмосферу події. Безумовно, зіркою дійства був Кім Чен Ин, його представляли на саміті як впевненого і ввічливого, усміхненого й такого, що твердо контролює процес. Приділили увагу й відношенню Трампа до лідера КНДР, який потиснув йому руки, показував свій лімузин і т.і.

Associated Press зазначає, що подання державною пресою саміту і Трампа є надзвичайно важливим. Воно дає північнокорейському населенню, яке має обмежений доступ до інших джерел інформації, відомості не тільки про те, що відбувається, але й про те, якого відношення до подій очікує уряд. Однак, незважаючи на поважний тон у ЗМІ, поки присутнє непорозуміння. Кім, безумовно, залишається героєм в офіційному оповіданні Пхеньяну, та чи буде Трамп поруч з ним зіркою, або знову лиходієм, стане зрозуміло пізніше.

Читайте також: Для КНДР саміт у Сінгапурі дає передишку у дуже сильному міжнародному тиску - експерт

12 червня в Сінгапурі відбулася історична зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США беруть на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Тим не менш, санкції проти Кореї поки залишаються в силі.

Детальніше про саміт США і КНДР читайте в матеріалі Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха або тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".