Підрозділи іспанських спецпризначенців висунулися до Барселони

17 жовтня 03:27

У столиці бунтівної іспанської провінції Каталонія вже котрий день відбуваються демонстрації проти вироків лідерам каталонських сепаратистів.

 

Правоохоронні сили у столиці іспанської провінції Каталонія Барселоні будуть посилені чотирма підрозділами сил спеціального призначення національної поліції Іспанії, повідомляє 16 жовтня іспанська газета El Pais.

"Міністерство внутрішніх справ переносить протягом найближчих декількох днів в Каталонію ще 200 працівників спеціальних підрозділів поліції, щоб підсилити місцеву поліцію в очікуванні продовження серйозних заворушень, які почалися після судових вироків лідерам каталонських сепаратистів", – сказано у повідомленні.

Втім, наголошується, що боротися безпосередньо проти протестувальників спецпризначенці не будуть; бійці спецпідрозділів візьмуть на себе завдання охорони державних органів влади, казначейства, поліцейських відділень, а також важливих об'єктів інфраструктури зв'язку та енергопостачання – під охорону потраплять будівлі аеропорту El Prat, порту Барселони, кількох станцій місцевої залізничної компанії AVE і атомних електростанцій Аско і Ванделлос.

Вирок дев'яти лідерам сепаратистського руху, які звинувачувалися іспанським судом в організації протестів з метою відокремлення Каталонії від Іспанії, призвів до масових виступів у Каталонії. Протестувальники заблокували аеропорт, перекрили траси і залізницю, влаштували заворушення в каталонській столиці.

Мітинги каталонського сепаратистського руху традиційно були ненасильницькими. Але за дві ночі жорстоких зіткнень між поліцією і протестуючими постраждали більше 200 осіб.

Нагадаємо, 14 жовтня Верховний суд Іспанії засудив дев'ятьох лідерів каталонських сепаратистів від 9 до 13 років тюремного ув'язнення за їх участь у референдумі про незалежність в 2017 році. Максимальний термін ув'язнення, 13 років, отримав колишній заступник голови уряду Каталонії Оріолі Жункерас - за підбурювання до заколоту і розтрату державних коштів.

23-26 травня в державах ЄС відбулися вибори депутатів Європарламенту, на них Карлеса Пучдемона було обрано депутатом ЄП від каталонської коаліції "Вільні для Європи" (Lliures per Europa). В Європарламент також пройшов Оріол Жункерас, який на той час відбував попереднє ув'язнення в іспанській в'язниці.

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Мадриді визнали незаконним. У жовтні 2017 року голова місцевого Женералітату (парламенту) Карлес Пучдемон підписав декларацію незалежності Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

24 березня 2018 року Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і ексголова парламенту Каталонії. 25 березня Пучдемона затриманили у Німеччині, коли він повертався до Бельгії.

Парламент Каталонії 14 травня обрав Кіма Торру новим головою регіонального уряду. Торра зайняв місце Карлеса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост у березні.

Відзначимо, що 10 листопада в Іспанії відбудуться дострокові парламентські вибори, вже четверту за чотири роки. На попередніх виборах у квітні перемогла Іспанська соціалістична робоча партія. Вона отримала 123 місця в нижній палаті парламенту, але не змогла сформувати коаліцію.