Під час хімічної атаки у сирійській Думі загинули щонайменше 70 осіб - волонтери

08 квiтня 11:06

Кількість загиблих згодом може зрости.

 

Унаслідок хімічної атаки у сирійському місті Дума в регіоні східна Гута загинуло щонайменше 70 осіб, повідомляє BBC Україна із посиланням на дані волонтерських та моніторингових організацій.

Так, за даними медіацентру східної Гути, після атаки 7 квітня від задухи загинули 75 осіб та постраждали близько тисячі. За даними центру, отруйна речовина містилася у бомбі, яку скинули з гелікоптеру.

У центрі вважають, що цією отруйною речовиною міг бути зарин.

Тим часом у Союзі медичних організацій - благодійній організації, яка базується у США та співпрацює з сирійськими лікарнями – розповіли журналістам про те , що лікарі однієї з медичних установ поблизу Дамаска підтвердили факт загибелі 70 осіб. А за даними звітів з місця атаки, кількість загиблих може сягати 180 осіб – дістатися усіх загиблих завадили темрява та артилерійські обстріли.

За даними Союзу, симптоми деяких постраждалих свідчать про використання хлору або нервово-паралітичного газу.

На думку експертів волонтерської організації "Білі каски", кількість загиблих може зрости.

Сирійське повстанське угрупування "Джаїш аль-Іслам" звинуватило урядові війська диктатора Башара Асада у бомбардуваннях Думи із застосуванням хімічної зброї .

Тим часом влада Сирії усі обвинувачення відкидає та називає сфабрикованими. А провладне інформаційне агентство SANA поширило інформацію про те, що повідомлення про хімічну атаку вигадані повстанцями, під контролем яких залишилось лише це місто у регіоні. Нібито таким чином вони намагаються перешкодити просуванню урядових військ.

Водночас Державний департамент США вже заявив, що уважно стежить за повідомленнями про можливе застосування хімічної зброї у Сирії. І якщо вони підтвердяться, Росія, яка підтримує режим Асада, разом із Дамаском нестиме відповідальність за це.

Нагадаємо, раніше з окупованої урядовими військами східної Гути евакуювали ще 2872 мирних мешканця і бійців опозиційних угруповань. Загалом минулого місяця небезпечний регіон залишили щонайменше 12,5 тисяч людей, для цього сирійська армія відкрила гуманітарний коридор.

Урядові війська Сирії взяли під контроль більше половини території східної Гути і продовжують вести наступ на позиції повстанців. Під час боїв, які загострилися 11 березня, урядовим військам вдалося відрізати від підконтрольної повстанцями Гути два стратегічно важливих міста – Думу та Харасті.

Раніше Рада безпеки ООН з другої спроби голосами усіх 15 членів ухвалив резолюцію з вимогою 30-денного перемир'я в Сирії. У документі наголошується на тому, що перемир'я має бути введено негайно, але резолюція не передбачає будь-яких заходів для підтримання режиму "тиші". Попри це, війська Асада продовжили обстріли мирних кварталів.