Переговори щодо "ракетного договору" будуть продовжуватися - Болтон

23 жовтня 05:45

Перший день переговорів дозволив внести ясність у деякі моменти, але до вироблення загального рішення ще далеко, зазначив радник.

 

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон в Москві детально обговорив з російськими представниками питання продовження або переукладання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Про це він розповів в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" у понеділок, 22 жовтня, передає Deutsche Welle.

Болтон зазначив, що перший день переговорів допоміг внести ясність у багато скрутних моментів, однак консультації будуть продовжені, так як до вироблення загального рішення ще далеко.

"У нас були дуже серйозні, щільні дискусії сьогодні з питання про обмеження озброєнь. У нас були висловлені дуже серйозні заяви щодо нашої позиції", - сказав він.

Радник Трампа додав, що надалі консультації з приводу Договору про РСМД будуть продовжені з "нашими друзями в Європі, та в Азії".

"Подальші консультації з Росією - звичайно, це ясно, що ми будемо їх продовжувати. І щодо інших стратегічних питань. Буде багато дипломатії у найближчі місяці", - зазначив радник американського президента.

Втім, зазначив Болтон, світова ситуація така, що учасниками "ракетно-ядерного діалогу" повинні бути не тільки Росія і США. У світі є достатньо країн, які мають на озброєнні балістичні, тактичні та крилаті ракети - і деякі з них можуть нести на собі спеціальну бойову частину (ядерна зброя - ред.).

"Це і Північна Корея, це Китай, звичайно. І виходить дуже незвичайна конфігурація, ситуація для США і Росії: двосторонній договір тепер вже не є монопольним договором, розумієте?" - сказав він, додавши, що США вважають, що тільки дві країни не зможуть вирішити цю проблему повністю.

Читайте також: Міністр закордонних справ ФРН має намір звернутися до НАТО для збереження Договору про РСМД

Раніше радник президента США з національної безпеки Джон Болтон і секретар Ради Безпеки РФ Микола Патрушев провели бесіду, в ході якої обговорили можливість продовження Договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) і Договору про скорочення наступальних озброєнь (СНО-3).

Переговори тривали близько п'яти годин. Політики обговорили договори і конвенції про озброєння, зокрема, перспективи продовження Договору між Росією і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) після 2021 року ще на п'ять років.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона Договіру не дотримується.