Пекін створює в Центральній і Східній Європі плацдарм для зміцнення позицій всередині ЄС — експерт

24 березня 12:57

Формат "16+1" став першим прямим викликом, кинутим Китаєм Європейського Союзу.

 

Очевидним є прагнення Пекіна створити в Центральній і Східній Європі плацдарм, що дозволить зміцнити китайські позиції всередині ЄС, дозволить впливати на ухвалення політичних рішень Євросоюзом - і не тільки в економічній, а й політичній сфері. Саме тому в рамках формату Пекін зібрав лише ті країни, що входять до ЄС або мають реальні шанси стати його членами в найближчому майбутньому (і це, мабуть, головна причина, чому там немає України). Результати китайських зусиль можна побачити вже зараз. В останні роки низка учасників ініціативи "16+1" (і до них нерідко приєднується Греція) регулярно займають при голосуваннях у рамках Євросоюзу позицію, вигідну для Пекіна.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Віктор Константинов, доцент інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. За його словами, в останні три роки ці країни кілька разів змушували ЄС суттєво пом'якшувати остаточні тексти спільних заяв про порушення прав людини в КНР, про надмірне застосування сили в Сінцзяні й про китайські дії в Південно-Китайському морі.

"Кожне нове таке голосування змушує ЄС чимдалі серйозніше ставитися до дій Пекіна в східній частині об'єднання, - зазначає експерт. - Формат "16+1" став першим прямим викликом, кинутим Китаєм Європейському Союзу. Адже сам Євросоюз ніяк не представлений на зустрічах Китаю з країнами Центральної і Східної Європи. Порушено принцип колективного вироблення позиції з важливих міжнародних питань; члени ЄС, що входять до групи, разом із китайськими партнерами ухвалюють рішення стосовно цілей регіонального розвитку, що прямо входить у протиріччя з повноваженнями Єврокомісії та інших органів ЄС".

Детальніше про активізацію Китаю читайте у статті Віктора Константинова "Китайський гість" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".