ПАРЄ покарала Польщу за судову реформу

28 сiчня 19:15

У Польщі буде відновлено моніторинг як в країні, oj порушує умови членства в Раді Європи.

 

Парламентська Асамблея Ради Європи проголосувала за відновлення процедури моніторингу Польщі через відмову Варшави враховувати рекомендації Ради Європи при проведенні судової реформи. Процедура застосовується до держав, що систематично порушують умови членства в Раді Європи. Польща стала першим членом Євросоюзу, щодо якого здійснюватиметься мониторг, повідомляє "Європейська правда".

Відповідно рішення включено до прийнятеої у вівторок, 28 січня, резолюції про польську судову реформу. Її підтримали 140 депутатів ПАРЄ, 37 голосували проти.

Резолюція складена в жорсткому критичному ключі. Перетворення судової системи, ініційовані правлячою партією "Право і Справедливість", визнано такими, що "суперечать європейським нормам і стандартам".

ПАРЄ звинувачує владу Польщі у тиску на суддів, спробі підпорядкувати судову владу уряду та ігноруванні рішень нелояльних суддів.

Зараз під моніторингом Ради Європи перебувають 10 держав: Азербайджан, Албанія, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Молдова, Російська Федерація, Сербія, Туреччина та Україна. Жодна з них не є членом ЄС.

Польську судову реформу жорстко розкритикували не лише Рада Європи, а й Євросоюз.

У грудні Єврокомісія вирішила почати процедуру введення санкцій проти Польщі за порушення принципів верховенства права. У Брюсселі дішли висновку, що польський закон про загальні суди підриває незалежність польських суддів, і вирішили застосувати статтю 7 Договору про ЄС, в якій йдеться про серйозні загрози верховенству права. Таким чином, Польща може втратити право голосу в ЄС.

Детальніше про реформи судової влади в Польщі та їх критиці в Євросоюзі читайте в матеріалі Наталія Коваль "Ядерний варіант" для Варшави" в "Дзеркалі тижня. Україна".