Парламент Великої Британії відхилив усі альтернативні варіанти Brexit

28 березня 01:35

Депутати послідовно провалили усі вісім альтернативних шляхів Brexit, які були запропоновані їм на розгляд.

 

Палата громад Великої Британії на серії голосувань 27 березня провалила усі вісім альтернативних варіантів процесу виходу країни з Європейського союзу - Brexit, запропонованих різними партіями та політичними групами, повідомляє Deutsche Welle.

Вісім пропозицій від різних політичних сил, альтернативних угоді щодо виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу, яку прем'єр-міністр Тереза Мей погодила з Єврокомісією у листопаді 2018 року, були запропоновані спікером Палати громад Джоном Беркоу. Депутатам видали листок, у якому їм пропонувалося проставити "так" або "ні" навпроти кожної з восьми опцій. За підсумками голосування з'ясувалося, що парламентарії не підтримали ані "Brexit без угоди", ані варіант "Норвегія+", що передбачає збереження членства в єдиному європейському ринку, ані варіант, що передбачає новий референдум.

Тепер, зазначає видання, глухий кут, у який зайшов Brexit, став ще більш очевидним, тим більше, що поки неясно, чи ризикне прем'єр-міністр Британії Тереза Мей у третій раз виставити двічі провалений депутатами погоджений з Брюсселем договір про вихід з ЄС.

25 березня Палата громад Великої Британії 329 голосами проти 302 прийняла поправку сера Олівера Летвина, яка дала парламенту можливість отримати пріоритет над урядом у день 27 березня. Депутати повинні були провести серію голосувань за різні альтернативні варіанти виходу країни з Європейського союзу.

Раніше повідомлялося, що лідери ЄС на саміті в Брюсселі одностайно схвалили рішення про відтермінування Brexit на основі двох можливих сценаріїв. Перший варіант передбачає продовжити терміни виходу Британії з ЄС до 22 травня за умови, що угоду буде схвалено Палатою громад до кінця березня. У разі якщо угоду про вихід не буде схвалено, ЄС погодиться на відстрочку Brexit тільки до 12 квітня.

Велика Британія планувала завершити вихід з ЄС 29 березня. Однак парламент двічі відмовився схвалити проект угоди щодо Brexit, запропонований Терезою Мей. При цьому виходити з ЄС без угоди з Брюсселем британський парламент також відмовився.

Детальніше про проблеми виходу Великої Британії з ЄС та можливі їх рішення читайте в матеріалі Віктора Константинова "Останній шанс Терези Мей?" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".