Парламент Словаччини висуне вотум недовіри уряду через вбивство журналіста

14 березня 00:11

Голосування про вотум недовіри призначено на 19 березня.

 

У Словаччині після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка депутати проведуть голосування про вотум недовіри уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо, повідомляє "Радіо Свобода".

"Рішення про голосування щодо вотуму недовіри Фіцо прийнято незважаючи на відставку 12 березня на тлі багатотисячних протестів міністра внутрішніх справ Роберта Калиняка", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що голосування призначено на 19 березня. Для вираження недовіри уряду потрібні голоси 90 з 150 членів парламенту. Словацька партія Most-Híd, яка входить в коаліцію, також ініціює дострокові вибори через вбивство журналіста Яна Куцяка. У разі, якщо уряд не погодиться на дострокові вибори, партія збирається вийти з коаліції. Однак прем'єр Словаччини Роберт Фіцо виступає проти ідеї дострокових виборів.

Президент Словаччини Андрій Киска заявив про необхідність розпуску парламенту і проведення дострокових виборівзаради відновлення довіри громадян до влади, яка різко знизилася на тлі резонансного вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

Нагадаємо, що 26 лютого 27-річного словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка і його наречену знайшли мертвими в їхньому будинку в населеному пункті Велька Мача біля міста Трнава. За даними поліції, журналіст помер від пострілу в груди, а його дівчина – в голову. Як заявила поліція, вбивство було скоєно в період між 22 і 25 лютого, і пов'язане з професійною діяльністю загиблого.

Куцяк публікував матеріали про зв'язки членів словацького уряду з італійською мафією.

1 березня поліція затримала сімох італійців, підозрюваних у вбивстві Куцяка, але незабаром їх звільнили без пред'явлення звинувачень.

Головний державний радник Марія Траскова і секретар Ради безпеки Вільям Ясан, які були фігурантами розслідувань Куцяка, подали у відставку.

Докладніше читайте у спеціальному матеріалі DT.UA "Перше вбивство журналіста в історії Словаччини: головне".