Парламент Чорногорії прийняв резолюцію щодо підтримки вступу до НАТО

17 вересня 02:34

Подгориця бачить в Альянсі гаранта територіальної цілісності і суверенітету.

 

У середу ввечері, 16 вересня, парламент Чорногорії прийняв резолюцію про підтримку інтеграції до НАТО. За вступ країни до Альянсу виступили 50 депутатів із 79, які брали участь у голосуванні; 26 парламентаріїв проголосували проти, ще троє утрималися.

Як сказав віце-спікер парламенту Мілутін Сімович, дане голосування - "це сигнал того, що парламент переконливо підтримує інтеграцію в НАТО".

У свою чергу, представники кількох опозиційних партій і деякі незалежні депутати заявили, що в Чорногорії необхідно провести референдум щодо членства в НАТО.

У резолюції наголошується, що Альянс буде "гарантією територіальної цілісності і суверенітету Чорногорії, подальшого зміцнення верховенства закону і демократії, прав людини і національних меншин та якості життя для кожного громадянина і всього суспільства".

Також в документі йдеться, що інтеграція в НАТО сприятиме зміцненню міжнародного політичного становища країни.

"Чорногорія тим самим стає союзником найбільших світових держав і партнером у прийнятті важливих рішень, що стосуються не тільки її, але також регіональної та глобальної безпеки", - підкреслюється в резолюції.

На початку липня видання Wall Street Journal писала, що НАТО коливається з членством Чорногоріїчерез страх перед Росією. "Це може розлютити Москву і підтвердити її уявлення про експансію Заходу. Але відмова може стати підтвердженням, що у Росії є право блокувати вступ країн в Альянс", - йдеться в статті.

14 вересня віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з прем'єр-міністром Чорногорії Міло Джукановичем заявив, що Сполучені Штати готові підтримати членство Подгориці в НАТО за умови продовження реформ та зміцнення громадської підтримки вступу в Альянс.

Детальніше про шляхи Чорногорії до членства в НАТО читайте у статті Володимира Кіма "Чорногорія: в кроці від членства в НАТО" на сторінках тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".