Палестинці більше не бачать США в ролі посередника на переговорах з Ізраїлем

14 травня 18:16

У ПНА вважають, що перенесення американського посольства в Єрусалим дестабілізує Близький Схід.

 

Відкриття американського посольства в Єрусалимі створить напругу і нестабільність в усьому регіоні. Тому Вашингтон більше не може виступати в ролі посередника в мирному процесі на Близькому Сході. Про це, як повідомляє Reuters, заявив прес-секретар голови Палестинської Національної Адміністрації Набіл Абу Рдеінех.

"Цим кроком адміністрація в США перекреслила свою роль у мирному процесі і образила світ, палестинський народ, арабів і ісламську націю, а також створила напругу і нестабільність", - сказав він.

У свою чергу, президент США Дональд Трамп у записаному повідомленні для церемонії відкриття американського посольства в Єрусалимі сказав, що лишається прихильним до процесу зі встановлення миру між Ізраїлем і палестинцями.

Тим часом, відкриття американського посольства в Єрусалимі спричинило заворушення. Протести почалися за кілька годин до офіційної церемонії відкриття посольства США, присвяченій спірному рішення президента США Дональда Трампа про перенесення дипломатичного відомства з Тель-Авіва до Єрусалиму. На кордоні сектору Газа з Ізраїлем вбито 41 палестинеця. Поранення отримали понад 1800 людей.

Як повідомлялося, Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу з перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

13 грудня Організація Ісламського співробітництва (ОІВ), в яку входять 57 країн мусульманського світу на позачерговому саміті в Стамбулі вирішила визнати Східний Єрусалим столицею Палестини. Це рішення є відповіддю на недавнє визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалиму як "неподільної" столиці Ізраїлю.