Палата представників США схвалила поправку про заборону на покупку держборгу РФ

12 липня 08:51

Рішення прийнято у зв'язку з втручанням РФ в американські президентські вибори 2016 року.

 

Палата представників Конгресу у четвер схвалила поправку до проекту оборонного бюджету на 2020 фінансовий рік, яка передбачає запровадження санкцій щодо російського суверенного боргу через втручання в американські президентські вибори 2016 року. Поправку запропонували демократи від штату Каліфорнія. Трансляцію засідання проводив телеканал C-Span.

Нова поправка забороняє громадянам США здійснювати додаткові угоди з російським суверенним боргом. Вона також передбачає механізм зняття цих санкцій. Для цього Росія має пройти один виборчий цикл без втручання, а Конгрес повинен погодитися, що втручання не було.

Сам проект оборонного бюджету на 2020 рік ще не був затверджений. Його підписуватиме президент Дональд Трамп після того, як документ затвердить Палата представників і Сенат.

Розглянута Палатою представників версія бюджету значно відрізняється від схваленої Сенатом в кінці червня редакції, яка виділила на оборону 750 млрд доларів. Проект нижньої палати Конгресу передбачає тільки 733 млрд, і в Білому домі вже заявили, що через це можуть відхилити його.

Наразі на розгляді Конгресу перебувають кілька проектів санкцій проти Росії за втручання у вибори 2016 року.

В Мін'юсті США 18 квітня опублікували відредаговану версію доповіді спецпрокурора Мюллера, який розслідував втручання Росії в американські президентські вибори протягом близько двох років.

Мюллер дійшов до висновку, що Росія втручалася в американські президентські вибори 2016 року, однак доказів змови між штабом Трампа і РФ немає.

Детальніше про звіт Мюллера читайте в статті Олександра Хари "Чи вислизнув Трамп із-під ковпака Мюллера?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".