П'ять років анексії Криму коштували економіці Росії 10% ВВП - Bloomberg

18 березня 10:59

Найбільш відчутний удар по економіці країни-окупанта завдали санкції ЄС і США.

 

За п'ять років анексії українського Криму економіка країни-окупанта втратила близько 150 мільярдів доларів або близько 10% ВВП - саме такий обсяг відрізняє поточний ВВП Росії від прогнозного (у 2013 році), йдеться в матеріалі агентства Bloomberg приуроченому до п'ятої річниці окупації півострова Росією.

Незважаючи на запевнення кремлівських пропагандистів про "марність санкцій", найбільший збиток російській економіці завдали саме обмежувальні заходи, запроваджені США та Європейським Союзом – через посилення санкційного тиску вона втратила 6% ВВП. Ще 4% - через зниження цін на нафту, яка є основним експортним товаром РФ.

"Однак країна і її жителі, які вже постраждали від низьких цін на нафту - основного експортного товару Росії, - також відчули удар через падіння іноземних інвестицій і стагнацію доходів", - йдеться в матеріалі.

Кількість підсанкційних російських компаній і фізосіб із 2014 року збільшилася в чотири рази і перевищила 700. При цьому нові санкції можуть бути введені вже у цьому році, пише "Новое время".

Тим часом зростання доходів росіян із 2014 року практично завмерло, зазначає агентство. Воно ледь перевищило позначку в 30 тисяч рублів на місяць (близько 460 доларів): 30 тисяч рублів у 2015 році, 32 тисячі – у 2018.

"Рецесія позначається на простих росіянах, через що громадська думка про анексію Криму також змінилася за ці роки. 14 березня московський фонд "Общественное мнение" оприлюднив результати опитування, згідно з яким лише 39% росіян вважають, що анексія Криму принесла Росії більше користі, ніж шкоди. Водночас наприкінці 2014 року таких було 67%", - нагадує Bloomberg.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року відбувся псевдореферендум щодо статусу Криму. Президент Російської Федерації Володимир Путін за два дні оголосив про так зване "приєднання" українського півострова до РФ. Світова спільнота не визнала результати голосування на незаконному "референдумі".

У п'яту річницю анексії українського півострова низка держав нагадала про невизнання підсумків незаконного "референдуму" і висловила свою підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Європейський Союз оприлюднив декларацію, в якій висунув країні-окупанту низку вимог.

Докладніше читайте в матеріалі Валентини Самар "Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов: "Основне завдання на цей рік - зробити півострів непідйомним для країни-агресора"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".