Отруйників Скрипаля було троє - The Telegraph

07 лютого 04:45

Третій офіцер ГРУ повинен був повернутися до Москви разом із Петровим та Бошировим - але не став цього робити.

 

Отруйники Скрипаля працювали не вдвох, а втрьох; більш того, третій з офіцерів Головного розвідувального управління Росії, пов'язаних з отруєнням колишнього полковника цієї організації Сергія Скрипаля, залишився у Великобританії після замаху, повідомляє The Telegraph з посиланням на власні джерела.

Видання повідомляє, що третій співробітник ГРУ під псевдонімом "Сергій Федотов" прибув до Великобританії одночасно з Петровим та Бошировим. Після акції він повинен був повернутися разом з ними до Росії, однак з невідомої причини за кілька днів до польоту скасував реєстрацію на рейс.

Як зазначає Telegraph, "Федотов" знаходився у Британії мінімум кілька днів після того, як стало відомо про отруєння Скрипалів і можливо, міг залишатися в країні навіть тоді, коли вже почалося розслідування. Чому він вирішив залишитися, і куди подівся потім - поки що невідомо.

Нагадаємо, раніше видання The Insider і група розслідувачів Bellingcat з'ясували справжнє ім'я Руслана Боширова. В ході журналістського розслідування вони з'ясували, що Руслан Боширов насправді є Героєм Росії Анатолієм Чепігою.

Про пересування "Петрова", в тому числі і в Швейцарію, Нідерланди, Bellingcat повідомили у своєму розслідуванні, яке також остаточно підтвердило роботу "Петрова" і "Боширова" на ГРУ Росії. Розслідувачі зіставили документи "Петрова" і "Боширова" з серією паспорта іншого російського шпигуна, причетність до ГРУ якого вже точно встановлено.

Нагадаємо, що 5 вересня британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні нервовопаралітичною речовиною "Новачок" родини Скрипалів. Поліцейські підозрюють росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова. Видання "Фонтанка" цього ж вечора знайшло нападників, заявивши, що їхні паспорти справжні і відрізняються лише однією останньою цифрою.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей підкреслила, що підозрювані є співробітниками ГРУ Генштабу ЗС РФ, а замах напевно було схвалено вищим політичним керівництвом Росії.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та висилку російських дипломатів після цього читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".