Орбан здійснює ескорт-сервіс для Кремля в Європі в обмін на "енергетичний допінг" для Угорщини - експерт

29 жовтня 07:34

"Проекти обопільного інтересу і стратегічного характеру" є індикатором наявності невидимих широкій масі зв'язків між режимами.

 

Росія готова надавати "дешеві" енергоресурси для спорідненого режиму прем'єра Угорщини Віктора Орбана в обмін на певний набір "сервісних послуг" у Європі, яких потребує Москва в рамках своєї антиєвропейської й антиукраїнської політики. Про це пише президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар в своїй статті для DT.UA.

"Путінський режим доволі вміло сприяє трансформації низки європейських політиків у клони собі подібних, і не тільки в країнах колишнього соцтабору, використовуючи принцип "роби як я". Щоб зрозуміти, як це відбувається в угорському випадку, досить уважно поглянути на проекти, декларовані сторонами як проекти обопільного інтересу та стратегічного характеру. Такого роду проекти є індикатором наявності невидимих широкому загалу зв'язків між режимами. Наслідок - здійснення угорським прем'єром ескорт-сервісу геополітичного масштабу для Кремля в Європі в обмін на "енергетичний допінг" для Угорщини", - зазначає автор.

Цей допінг, на думку Гончара, дозволяє Орбану не тільки зберігати свої позиції в угорському суспільстві, але і проводити більш агресивну політику щодо своїх сусідів, яка відповідає російській стратегії хаотизації європейського простору і відкриття західного фронту проти України.

Але найбільшою порцією "допінгу" має і вже стає ядерно-енергетична.

Уряд Орбана без проведення відповідного тендеру обрав російську компанію "Росатом" виконавцем проекту будівництва двох нових енергоблоків АЕС "Пакш", що потужністю перевершуватимуть чотири наявних. Росіяни негайно пообіцяли надати кредит на суму 10 млрд євро з терміном погашення 21 рік, що покриває 80% кошторисної вартості проекту. При цьому, як наголошує Гончар, ряд статей російсько-угорської ядерної афери засекречені на 30 років.

"За угодою з "Росатомом", 40% робіт мають виконувати угорські фірми. Тобто заявки на участь у тендерах подають саме угорські компанії. Однак одразу після перемоги в ці компанії заходить російський капітал, і вони стають спільними, угорсько-російськими", - додає він.

Загалом, від початку 2017 р. в Угорщині проведено 90 тендерів щодо будівництва "Пакш-2". 50 із них уже завершені підписанням відповідних контрактів. Практично всі компанії-переможці знаходяться у власності тих чи інших підставних осіб, так або інакше пов'язаних з Орбаном, його родичами або найближчим оточенням.

"Те, що робиться з підрядами на розвиток туристичної та рекреаційної інфраструктури навколо озера Балатон, тепер повторюється і в атомному проекті, щоправда з російською наживкою у вигляді багатомільярдного кредиту, який доведеться повертати. Або - відпрацьовувати "сервісними послугами" для Кремля задля списання частини кредиту, на ймовірність чого вказує наявність засекречених статей оборудки Путіна - Орбана", - підсумовує експерт.

Детальніше про вплив Росії на політику Угорщини, проведення тендерів на будівництво "Пакш-2" і "ядерний допінг" читайте в статті Михайла Гончара "Орбаноміка з російським ядерним приводом" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".