Орбан розкритикував політику ЄС щодо Росії і назвав дурістю демонізацію Путіна

14 сiчня 15:24

На думку прем'єр-міністра Угорщини, ЄС не розуміє Росію, що призводить до напруженості у відносинах.

 

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував політику Європейського союзу щодо Російської Федерації, а також "демонізацію" Європою президента РФ Володимира Путіна.

"Для хорошого європейця Путін може здатися дияволом, однак його демонізація є дурістю", - заявив Орбан в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt.

На думку угорського прем'єра, політика Євросоюзу щодо Росії є однобокою, і саме тому невдалою. Багато проблем у відносинах Москви та Брюсселя з'являються через те, що ЄС не розуміє Росію, вважає він.

"ЄС потрібно одночасно демонструвати силу та бажання співпрацювати", - вважає прем'єр-міністр Угорщини.

При цьому він пояснив відмову від застосування права вето в питанні санкцій проти Росії бажанням зберегти єдність ЄС, пише "Українська правда".

Як писало видання Financial Times, Орбан намагається продемонструвати, що для його країни Росія - дорогий політичний і торговельний партнер.

"Західна частина Європи декларує дуже антиросійську позицію та політику. Це створює дуже складний клімат для того, щоб захищати нашу власну політику", - сказав Орбан на спільній із Путіним прес-конференції у Будапешті.

На думку оглядачів, спроби російського президента зробити Орбана своїм партнером націлені на підвищення шансів домогтися відмови ЄС від продовження санкцій проти Росії. Крім того, Путін намагається отримати вигоду від критики на адресу Угорщини з боку ЄС і НАТО через неліберальні політичні зміни, які впроваджує Будапешт. І зіграти на цьому, аби посилити розкол в обох організаціях.