Опубліковано відео аварії круїзного лайнера Viking Sky

24 березня 12:15

У межах рятувальної операції евакуйовані 463 особи, за попередньою інформацією, 17 з них травмовані.

 

Пасажири круїзного лайнера Viking Sky, що потрапив в аварію біля узбережжя Норвегії, опублікували в соціальних мережах відео катастрофи. На нього звернули увагу журналісти ABC News.

На відео, знятому в салоні Viking Sky, можна побачити сильну хитавицю, унаслідок якої предмети меблів та інтер'єру "літають" від однієї стіни до іншої. Деяким пасажирам насилу вдається втриматися на ногах.

"Ми були на ланчі, коли почалася хитавиця. Шибки тріснули, і полилася вода. Це був справжній хаос", - розповів норвезькій мовній корпорації NRK один з евакуйованих пасажирів.

На борту лайнера перебувають 1300 осіб - 915 пасажирів і 458 членів екіпажу. Екіпажу вдалося повідомити про лихо, після чого круїзний лайнер кинув якір за два кілометри від суші.

Рятувальна операція триває досі, станом на ранок 24 березня вдалося евакуювати близько 463 осіб, повідомляє норвезьке видання VG. За даними ЗМІ, поранені 17 людей, троє з них - серйозно. Постраждалі ушпиталені. Як повідомили агентству Reuters у компанії Viking Cruises, дев'ятеро членів екіпажу також евакуйовані з аварійного судна. Евакуйованих переправляють до села на північ від міста Молде на західному узбережжі Норвегії.

Представник служби порятунку Ейнар Кнудсен повідомив, що евакуація всіх пасажирів потребує багато часу. У рятувальній операції задіяні кілька суден і чотири вертольоти, на суші створено об'єкти для прийому пасажирів. Усі пошукові та рятувальні команди в регіоні мобілізуються, зокрема 60 добровольців із Норвезького Червоного Хреста, сказав прес-секретар.

За даними агентсва AFP, вранці 24 березня аварійному судну вдалося запустити три з чотирьох двигунів, що відмовили. Спікер служби порятунку Пер Ф'єльд повідомив журналістам про те, що тепер лайнер зможуть відбуксирувати у порт Молде.

Лайнер Viking Sky, збудований у 2017 році, належить Viking Ocean Cruises, що входить у групу Viking Cruises, засновану норвезьким мільярдером Торстейном Хагеном. За даними сайту компанії, лайнер розрахований на 930 пасажирів.

Нагадаємо, у січні 2012 року зазнав аварії круїзний лайнер Costa Concordia. Судно наскочило на рифи, перекинулося та сіло на мілину. На той час на борту лайнера знаходилося близько 4200 осіб. Унаслідок трагедії загинули 32 людини. У квітні того ж року сталася пожежа на круїзному лайнері Azamara Quest. На кораблі перебувало 590 пасажирів і 411 членів екіпажу, зокрема четверо українців.