Опубліковані документи про масштабне відмивання грошей найближчим оточенням Путіна

03 квiтня 22:19

У документах фігурують друзі дитинства російського президента Аркадій Роттенберг і Сергій Ролдугін, який також є хрещеним батьком однієї їх дочок Путіна.

 

Комерційний банк "Росія", який знаходиться під міжнародними санкціями, введеними після анексії Криму, використовували в схемах, які мають ознаки відмивання мільярдів доларів незаконних доходів осіб з найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна.

Про це говориться в матеріалах Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), у розпорядженні яких опинилися документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca. Компанія, вірогідно, надає послуги із відмивання грошей, ухиляння від податків та обходу санкцій.

У документах компанії згадуються 72 колишніх і нинішніх голови різних держав, а також політики, спортсмени, бізнесмени та компанії, повідомляє BBC.

У матеріалах розслідування фігурують чотири фірми, що мають відношення до Росії – Sonnette Overseas, International Overseas Media, Sunbarn і Sandalwood Continental. Всі вони зареєстровані в офшорних юрисдикціях і так чи інакше пов'язані з банком "Росія".

International Overseas Media і Sonnette Overseas офіційно належать віолончелісту Сергію Ролдугіну, також відомому як друг дитинства Володимира Путіна і хрещений батько однієї з його дочок. В інтерв'ю ЗМІ він неодноразово заявляв, що не займається бізнесом.

Згідно з матеріалами розслідування, дохід компаній Ролдугіна від угод, що володіють ознаками сумнівних, склав кілька сотень мільйонів доларів. У той же час, як свідчать статутні документи однієї з фірм віолончеліста, вона створена для того, щоб "захистити особу та конфіденційність" кінцевого власника та вигодонабувача компанії.

На початку 2011 року компанія Sandalwood Continental, зареєстрована на Британських Віргінських островах, видала кредит на 200 мільйонів доларів кіпрської компанії Horwich Trading.

Наступного дня вона передала права на одержання платежів по кредиту ще однієї компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських островах - Ove Financial Corp за 1 долар.

Того ж дня Ove за 1 долар передала ці права панамської компанії International Overseas Media, що належить Сергію Ролдугіну. Одні тільки процентні платежі за цим кредитом становлять 8 мільйонів доларів на рік.

Читайте також: Путін відправляв на війну проти України найманців – The Telegraph

Компанія Sunbarn отримала кілька кредитів на 231 мільйон доларів від компаній, пов'язаних із бізнесменом Аркадієм Ротенбергом – другом дитинства Путіна, з яким вони займалися в секції дзюдо. Свідчень того, що компанія виплатила борг, немає. Незадовго до видачі кредиту "Стройгазмонтаж" Ротенберга виграла великий тендер на будівництво газопроводу "Південний потік".

У матеріалах розслідування також описані підозрілі угоди з купівлі вищезгаданими компаніями акцій російських автовиробників КамАЗ і ВАЗ за заниженими цінами. Зокрема, у 2008 році компанія Sonette отримала опціон на купівлю 27% акція КамАЗа всього за 100 тисяч доларів, в той час як німецький концерн Daimler придбав 10% акцій 250 мільйонів.

Sunbarn, увійшла в число п'яти офшорних компаній, які у 2009 році отримали опціон на купівлю 20% акцій Автовазу за 50 тисяч доларів, тоді як за два роки до цього французький автовиробник Renault заплатив за 20% акція 1 мільярд.

Це лише деякі операції, пов'язаних з російськими компаніями, які викликали підозри експертів.

У документах Mossack Fonseca фігурують десятки таких угод на загальну суму як мінімум 2 мільярди доларів.

Читайте також: Путіну потрібні війни в якості спектаклю про "велич" Росії – The Economist

Напередодні Reuters опублікувало розслідування, згідно з матеріалами якого жінки з найближчого оточення Путіна безкоштовно отримали елітну нерухомість у Москві. Мова йде про передачу квартир молодшій доньці російського президента Катерині Тихоновій, двом близьким родичкам імовірнох коханки Путіна Аліни Кабаєвої, а також дівчині, яка позувала для календаря, виданого до дня народження російського президента.

Раніше заступник міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Адам Шубін (також курирує питання санкцій) заявив про корумпованість президента Російської Федерації Володимира Путіна. Інтерв'ю Шубіна увійшло до документальний фільм "Таємні багатства Путіна", в якому російський президент названий одним з найбагатших людей світу, чий стиль життя можна порівняти з життям принців Саудівської Аравії.