ОПЕК погодила скорочення видобутку нафти, ціна палива відразу виросла на 5%

07 грудня 17:09

Іран погодився на скорочення видобутку. Питання з Росією ще обговорюється.

 

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) погодила скорочення видобутку нафти на 800 тисяч барелів на добу, починаючи з наступного року, розповів агентству Reuters джерело. Далі ОПЕК запропонує країнам-партнерам (ОПЕК+) знизити їх видобуток приблизно на 400 тисяч барелів на день.

Джерело зазначило, що Іран, який був основною перешкодою на шляху до угоди, погодився з умовами угоди зі скорочення видобутку. Інше джерело розповіло, що Росія готова скоротити видобуток на 200 тисяч барелів на добу, проте треба ще провести додаткові переговори.

Відразу після того, як з'явилися перші повідомлення про погодження скорочення видобутку, ціни на нафту виросли більш, ніж на 5%. Так, станом на 17:30 за київським часом, січневі ф'ючерси на лондонській біржі на нафту елітної марки Brent котируються на рівні 63,17 долара за барель. Ціна зросла на 5,18% або на 3,11 долара.

Читайте також: Вихід Катару з ОПЕК був політично мотивованим – The Economist

Раніше стало відомо, що Катар виходить з ОПЕК з 1 січня 2019 року та після виходу не буде виконувати віденські угоди про скорочення нафтовидобутку.

Міжнародна організація ОПЕК створена нафтовидобувними країнами в 1960 році. Її цілями є вироблення та координація спільної політики щодо видобутку енергоресурсу, підтримання стабільності цін на нього і постачання нафти споживачам. До складу організації входять 15 держав.