ООН закликає ЄС врятувати 160 мігрантів, які застрягли в Середземному морі

22 травня 01:56

Мігранти протягом двох тижнів знаходяться в морі.

 

Організація Об'єднаних Націй закликала ЄС у четвер домовитися про прийом 160 мігрантів, які протягом двох тижнів перебувають у Середземному морі.

Агентство у справах біженців УВКБ ООН та Міжнародна організація з міграції (МОМ) настійно закликали "Мальту і інші європейські держави активізувати зусилля з доставки близько 160 врятованих біженців і мігрантів ... на сушу і в безпечне місце", передає AFP.

Мігранти знаходяться на борту двох комерційних судів за межами територіальних вод Мальти.

Мальта та Італія офіційно закрили свої порти для мігрантів під час пандемії коронавірусу, рішення яких зазнало різкої критики з боку груп допомоги.

У заяві агентства сказано, що мігранти, багато з яких втекли з Лівії, повинні бути доставлені на берег в Мальті, але інші країни ЄС повинні проявити солідарність, прийнявши деяких з них.

"Чітко узгоджена система переселення після висадки терміново необхідна, якщо ми хочемо остаточно відійти від вічного циклу переговорів і спеціальних домовленостей, які ставлять під загрозу життя і здоров'я людей".

У заяві наголошується, що 160 мігрантів перебували в морі протягом двох тижнів, "стандартного карантинного періоду для COVID-19 - без якоїсь ясності про висадку.

"Неприпустимо залишати людей в морі довше, ніж необхідно, особливо в складних і невідповідних умовах".

У середу агентства вітали переміщення 17 осіб з Мальти до Франції, що "показує, що солідарність під час COVID-19 можлива з усіма необхідними запобіжними заходами і заходами для запобігання подальшого поширення вірусу на місці".

Мальта, яка стикається з хвилею прибуваючих мігрантів, погрожує заблокувати фінансування операції "Іріні", військово-морської місії ЄС щодо забезпечення дотримання ембарго на поставки зброї до Лівії, якщо її європейські партнери не погодяться прийняти деяких з них.

Читайте також: Трудові мігранти в 2019 році перевели в Україну близько $ 12 мільярдів

Раніше повідомлялося про те, що Польща дозволила найманим робітникам з України не проходити двотижневий карантин. Уряд Італії в свою чергу дозволив тимчасово легалізувати мігрантів без дозволів на проживання.

Детальніше про те, як українці порушують міграційне законодавство ЄС, але не перегинають палицю, читайте в статті Катерини Кульчицької і Павла Кравчука "Європейський спокуса" для читачів ZN.UA.