ООН викрила Північну Корею в спробах приховати ядерну зброю

05 лютого 13:13

КНДР намагається заховати зброю, щоб захистити її від знищення.

 

Північна Корея намагається заховати ядерну зброю і балістичні ракети, щоб їх не можна було знищити військовими ударами. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на конфіденційну доповідь спостерігачів ООН. Документ був представлений спеціальному комітету Ради безпеки організації, що стежить за дотриманням санкцій проти північнокорейського режиму.

Спостерігачі повідомили про це перед зустріччю американських чиновників з представниками КНДР щодо підготовки другого саміту між президентом США Дональдом Трампом і північнокорейським лідером Кім Чен Ином, присвяченому денуклеаризації.

Спецпредставник США з Північної Кореї Стівен Бігун зустрінеться зі своїм північнокорейським колегою в середу в Пхеньяні. Бігун сподівається, що зустріч з Кімом Хек Чолом намітить "набір конкретних результатів" для саміту між лідерами країн.

У доповіді спостерігачів ООН йдеться, що вони виявили докази "стійкої тенденції з боку КНДР до розосередження місць збирання, зберігання та випробувань ядерної зброї.

Нагадаємо, 18 січня після зустрічі Трампа і держсекретаря США Майка Помпео із заступником голови ЦК Трудової партії Північної Кореї Кім Йон Чхолем у Вашингтоні, Білий дім повідомив, що друга зустріч президента США з очільником КНДР має відбутися наприкінці лютого. Місце проведення саміту в Білому домі пообіцяли повідомити пізніше.

12 червня минулого року в Сінгапурі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США взяли на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Однак, санкції проти КНДР залишаються в силі.