Обама вважає, що кризу з біженцями можна було уникнути за допомогою інвестицій в освіту

28 вересня 08:21

Відсутність доступу до освіти підігріває нестабільність у світі, вважає президент США.

 

Президент США Барак Обама заявив, що кризу з біженцями і військові втручання можна було б уникнути за допомогою великих інвестицій в людей і освіту.

"Я щиро переконаний, що багато конфліктів, криза біженців, військові втручання можна було б уникнути (шляхом) інвестиції в житті людей. Давайте інвестувати в людей, освіту", - закликав Обама.

За його словами, відсутність у людей доступу до освіти веде до конфліктів і нестабільності.

"Ми підтверджуємо, що підтримка розвитку це не благодійність, а самі розумні інвестиції, які ми можемо зробити наше майбутнє... Коли у людей немає доступу до освіти, немає надії на це... почуття, що їх основні людські права порушуються - це підігріває так багато напруги і конфліктів і нестабільність в нашому світі", - підкреслив президент США.

Нагадаємо, 18 вересня міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайер заявив, що вважає за необхідне покласти кінець несправедливого розподілу біженців у Європі. Тепер рішення про це розподіл може бути прийняте кваліфікованою більшістю. Таким чином, Німеччина закликає ЄС змусити супротивників квот на біженців їх прийняти.

Квотний перерозподіл 160 тисяч мігрантів є лише одним з інструментів ЄС полегшити тягар окремих країн Євросоюзу в їх відповідальності за біженців. В цілому, ЄС очікує напливу 800 тисяч біженців в 2015 році, левову частку з яких доведеться взяти на себе Німеччині. Наприклад, у 2014 році Німеччина прийняла близько 200 тисяч біженців.

Останнім часом перед Європою гостро стоїть проблема мігрантів і біженців. Тільки через Середземне море в 2015 році Європу прибуло 220 тисяч мігрантів. В цілому за більшу половину 2015 року в ЄС вже прибуло близько півмільйона біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Уряд ЄС розробив план з квотним розподілом біженців між країнами ЄС, однак деякі з них, наприклад, Угорщина, Словаччина, Румунія, виступають проти обов'язкового прийому біженців.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля Європу накриває вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".