Новий президент Казахстану вступив на посаду

12 червня 10:12

За два дні протестів проти результатів виборів затримали як мінімум 700 осіб. За даними казахстанського Центрвиборчкому, за ставленика Назарбаєва Касима-Жомарта Токаєва проголосували понад 70% виборців при явці понад 77%.

 

Обраний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вступив на посаду глави держави. Про це повідомляє Tengrinews.

Токаєв прийняв присягу у Палаці незалежності, після чого голова ЦВК Казахстану Берік Імашев вручив йому посвідчення і символи глави держави. На церемонії був присутній колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

"Моя мета - забезпечити єдність суспільства. Завжди і скрізь будуть відстоювати національні інтереси Казахстану", - сказав Токаєв.

Токаєв вже зробив низку заяв про те, що його головний пріоритет - внутрішня політика і рішення соціальних проблем. Він збирається реструктуризувати податкову систему, полегшити умови для малого бізнесу, реформувати охорону здоров'я. Зовнішня політика, вирішення системних та іміджевих проблем як і раніше будуть перебувати у віданні Нурсултана Назарбаєва. За Токаевым також будуть "пильно спостерігати" й інші члени "сім'ї", зокрема, дочка Назарбаєва Даріга, яка обіймає зараз посаду голови Сенату.

Можливість перетворення Токаєва на самостійну політичну фігуру політологи вважають малоймовірною, зазначає BBC.

Токаєв переміг на виборах президента Казахстану, які пройшли 10 червня. За офіційними даними, ставленик Назарбаєва, який правив країною майже 30 років, отримав майже 71% голосів виборців.

Результати виборів викликали серію громадських протестів, які є рідкістю в жорстко контрольованій країні. Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомило у вівторок, що напередодні затримали ще 200 осіб у додаток до 500 затриманих в неділю під час протестів, які є незаконними в колишній радянській республіці, якщо прямо не санкціоновані владою.

Докладніше про ситуацію в Казахстані читайте у статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".