Новий прем'єр Іраку навряд змінить ситуацію в зруйнованій війною країні - The Economist

02 листопада 18:46

Хоча прем'єр-міністр має переваги, яких не було у його попередників.

 

Іракці відчайдушно намагаються побудувати демократію. Майже кожен уряд після падіння режиму Саддама Хуссейна 2003 році виявився корумпованим, некомпетентним або дисфункціональним. Новий прем'єр-міністр Аділь Абдул-Махді навряд щось змінить. 76-річний екс-міністр фінансів і нафти належить до старої політичної еліти, пише The Economist у свіжому випуску.

Затвердження Абдул-Махді п'ять місяців після травневих виборів було несприятливим. Спікер парламенту перервав читання його 122-сторінкової програми уряду через 45 хвилин. Рада представників Іраку відхилив 8 з 22 кандидатів в його Кабінет міністрів. Дві найбільші шиїтські партії борються за посади. Одна з небагатьох речей, в якій зійшлися іракські політики, це необхідність створення нових робочих місць. Але Абдул-Махді має переваги, яких у попередніх прем'єр-міністрів не було. Незважаючи на перестановки в його кабінеті, його підтримують всі великі партії. Він також користується підтримкою шиїтських священнослужителів і, що дивно, США та Ірану. Новий прем'єр планує використовувати її для припинення корупції, ремонту електрики і водних мереж в Іраку і виведення військових з міст. Ніщо з цього не є простим завданням, але у Абдул-Махді буде більше грошей, ніж у всіх його попередників. Уряд очікує в цьому році профіцит бюджету в розмірі $ 20 млрд, завдяки підвищенню цін на нафту. Ірак також може заповнити пробіл на нафтовому ринку, залишений Іраном через американські санкції. Більш тісні зв'язки з сусідами могли б дати йому більше торгових точок. Саудівська Аравія розглядає можливість поновлення будівництва трубопроводу, що зв'язує Ірак з Червоним морем, який був закритий в 1990 році. Новий міністр нафти планує побудувати трубопровід в порт Акаба у Йорданії.

Ситуація в Іраку є також менш мінливою. Коли його попередник Хайдер аль-Абаді вступив на посаду в 2014 році, джихадисти були біля воріт Багдада. Тепер столиця достатньо спокійна, щоб Абдул-Махді міг організувати перше урядове засідання за межами зеленої зони. Курди - це не проблема. Покарані за минулорічний референдум про незалежність, який спричинив за собою сумні наслідки, хвалять нового прем'єр-міністра як лідера об'єднаного Іраку. Прем'єр-міністр у різний час був баасистом, маоістом і ісламістом. Таким чином, він зміг отримати ряд могутніх союзників. Але якщо він не зможе припинити корупцію, звичайні іракці вважатимуть його черговим провальним правителем.