Німецький суд заарештував Пучдемона, у найближчі 60 днів його можуть екстрадувати в Іспанію

26 березня 22:27

Після отримання документів з Іспанії прокуратура розпочне відповідну перевірку.

 

Районний суд Ноймюнстера землі Шлезвіг-Гольштейн на півночі Німеччини заарештував екс-голову парламенту Каталонії Карлеса Пучдемона , раніше затриманого поблизу датського кордону, повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Тепер за запитом іспанської влади німецька прокуратура займеться його екстрадицією. Це питання пербуватиме на контролі землі Шлезвіг-Гольштейн, оскільки політик-втікач був затриманий саме на її території.

Прокуратура землі Шлезвіг-Гольштейн повинна отримати від Іспанії усі необхідні документи у його справі та перевірити, чи є умови для екстрадиції. Якщо екстрадиція буде визнана доречною, Пучдемона видворять в Іспанію протягом 60 днів, повідомляє Kieler Nachrichten.

Екс-голову Каталонії затримали у неділю, 25 березня, на шосе поблизу Ноймюнстера, у 80 км на південь від датського кордону. У четвер, 22 березня, він відправився до Брюсселя з Гельсінкі. Зворотно до Бельгії, де політик переховується після втечі з Іспанії, він їхав через Швецію, Німеччину та Данію. Пучдемона затримали за європейським ордером, виданим Верховним судом Іспанії.

В Іспанії тисячі прихильників політика вийшли на демонстрацію проти його затримання в Німеччині. Демонстрація переросла у зіткнення з поліцією. Унаслідок інцидентів постраждали 53 людини, зокрема чотири правоохоронця.

Нагадаємо, 11 березня в Барселоні відбулася демонстрація сепаратистів, які виступають за відділення регіону від Іспанії. Вони вимагали від політичних партій, які виступають за незалежність регіону, якнайшвидшого формування уряду та створення Каталонської республіки.

У грудні минулого року на регіональних виборах перемогу здобули прихильники відділення Каталонії, однак місцевий уряд так і не вдалося сформувати.

Після невдалої спроби створити незалежну каталонську державу екс-голова уряду Карлес Пучдемон виїхав за межі країни, а організатори жовтневого референдуму про відокремлення Каталонії від Іспанії перебувають під слідством.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав провадження проти колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох "сепаратистів", серед яких і екс-голова парламенту Каталонії.

Крім того, суд дозволив взяти під варту нового кандидата на посаду голови каталонського уряду Жорді Турулла, якому загрожує до 30 років позбавлення волі, і ще чотирьох каталонських політиків.