Німеччина встановила військові блокпости на кордоні з Австрією

14 вересня 08:37

Влада Німеччини сподівається, що контроль на кордоні з Австрією скоротить приплив мігрантів.

 

Приплив біженців змусив владу Німеччини відновити прикордонний контроль на кордоні з Австрією, насамперед її південної частини, повідомляє Reuters з посиланням на міністра внутрішніх справ Німеччини Томаса де Мезьера.

На думку влади, ця тимчасова міра покликана скоротити приплив мігрантів і зробити його більш упорядкованим. "Ми повинні навести порядок на кордоні. Ми хочемо знати, хто в'їжджає в Німеччину. Ми хочемо встановити особистість цих людей, і ми повинні трохи сповільнити цей процес, щоб можливості Німеччини з прийому біженців не були вичерпані занадто швидко", - наводить його слова Deutsche Welle з посиланням на Dpa.

Чехія також запровадила прикордонний контроль на кордонах з Австрією, повідомляє Der Spiegel. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив газеті Bild, що "ставиться з глибоким розуміння до вирішення Німеччини" про введення прикордонного контролю.

У той же час Єврокомісія стримано відреагувала на ініціативи Німеччини. "Вільне пересування людей в зону дії Шенгенської угоди – це унікальний символ європейської інтеграції", - йдеться в заяві виконавчої комісії ЄС. З іншого боку, підкреслюється, що країни-учасниці повинні захищати свої зовнішні кордони і проявляти солідарність для розв'язання кризи з біженцями.

14 вересня на екстреній зустрічі міністрів внутрішніх справ 27 країн ЄС буде обговорюватися пропозицію Німеччини про перерозподіл 160 000 біженців по всьому блоку. Раніше Чехія, Словаччина, Данія, Угорщина та ряд інших країн, що відкинули пропозицію про квоти на прийом біженців.

13 вересня міністр транспорту Німеччини Олександр Добріндт заявив, що його країна "досягла ліміту" з прийому мігрантів.

Міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу збираються в Брюсселі в понеділок, 14 вересня, для обговорення пропозицій Виконавчої комісії Євросоюзу, згідно з яким країни ЄС зобов'язані розподілити 160 тисяч біженців між собою за квотами.

У свою чергу "Вишеградська четвірка" (Чехія, Словаччина, Угорщина і Польща) виступила проти плану ЄС за квотами на мігрантів. На їхню думку, цей механізм розподілу ситуацію не вирішить.

Втім, проблема вироблення спільної міграційної політики в рамках ЄС має не тільки економічну і гуманітарну складову, але у більшою мірою схильна до політичних розбіжностей, наголошує у статті для DT.UA Олексій Коваль. Країни півночі і півдня Європи, країни "периферії" і ті, що розташовані всередині континенту, як і раніше відстоюють різні підходи.

Докладніше читайте у статті Олексія Коваля Європу захльостує вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".