Німеччина вперше підтримала військову місію на Близькому Сході

22 жовтня 02:16

Міністр оборони Німеччини допоможе створити зону безпеки на півночі Сирії.

 

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер в понеділок запропонувала створити зону безпеки у північній частині Сирії для захисту переміщених осіб і забезпечення продовження боротьби з ІДІЛ, передає Reuters.

"Моя пропозиція полягає в тому, щоб ми створили зону безпеки, контрольовану на міжнародному рівні, за участю Туреччини і Росії", - заявила в інтерв'ю Deutsche Welle Крамп-Карренбауер, також лідер партії консерваторів канцлера Ангели Меркель.

Цей крок повинен також стабілізувати регіон, щоб цивільні особи могли відновлюватися, а біженці могли повертатися на добровільній основі, сказала Крамп-Карренбауер.

Політик додала, що вона тісно співпрацювала з Меркель щодо втілення ідеї зони безпеки на півночі Сирії і що вона поінформувала найважливіших союзників Німеччини щодо пропозиції.

Вперше уряд Німеччини запропонував військову місію на Близькому Сході. Очікується, що в разі підтримки з боку Туреччини і Росії Берлін відправить солдатів в Сирії в рамках місії.

Пропозиція Крампа-Карренбауера може посилити напруженість у правлячої коаліції Меркель, так як соціал-демократи зі скептицизмом ставляться до будь-якого прямого військового втручання в Сирію.

Крамп-Карренбауер відстоювала свою ідею, кажучи, що вона більше не може чути, як німецькі політики просто кажуть, що вони стурбовані насильством в Сирії, не вживаючи ніяких дій. Міністр сказала, що Німеччина та її правлячі партії повинні робити більше і допомагати вирішувати міжнародні кризи.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійської курдів і погрожував Туреччини санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону.