Німеччина офіційно оголосила про плани військової операції проти ІД в Сирії

26 листопада 22:03

Бундестаг повинен схвалити це рішення на наступному тижні.

 

Увечері 26 листопада уряд Німеччини офіційно оголосив про намір брати участь у військовій операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) в Сирії.

За словами голови Міністерства оборони Німеччини Урсули фон дер Ляйєн, "уряд сьогодні прийняв важкі, але правильні і необхідні кроки", повідомляє Deutsche Welle з посиланням на AFP.

При цьому членам коаліції - християнським демократам і соціал-демократам - вдалося досягти консенсусу з цього питання. Бундестаг повинен схвалити це рішення на наступному тижні.

Фон дер Ляйєн повідомила, що до операції планується залучити розвідувальні літаки Tornado, літак-заправник і фрегат, який повинен сприяти захисту французької авіаносця "Шарль де Голль". За допомогою спільної німецько-французької супутникової системи будуть зроблені знімки місцевості.

Голова Міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер повідомив, що цим рішенням федеральний уряд відреагував на прохання офіційного Парижа про збільшення вкладу Берліна в боротьбі з "Ісламським державою".

Незважаючи на відсутність мандату ООН, зазначив дипломат, участь Німеччини в операції має під собою достатньо підстав з точки зору міжнародного права. Штайнмайер нагадав про останню резолюцію Ради безпеки ООН, прийнятої після паризьких терактів, де міститься заклик до всіх країн приймати "всі необхідні заходи" у боротьбі з ІД в Іраку і Сирії.

Читайте також: США не будуть пом'якшувати санкції проти РФ в обмін на її боротьбу з ІД

Напередодні в Москві проходили переговори між президентом Франції Франсуа Олландом і президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Французький лідер звернувся до Путіна з закликом до створення "великої коаліції" проти ІД.

25 листопада парламент Франції продовжив військово-повітряну операцію в Сирії.

23 листопада в передмісті Парижа було виявлено пояс з вибухівкою, схожий на ті, які застосовували під час терактів 13 листопада.

Увечері 13 листопада Париж потрясла серія терористичних актів. В результаті терористичної атаки загинули 129 осіб, понад 350 отримали поранення. Відповідальність за теракти взяли на себе терористи угруповання "Ісламська держава".